• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo finansija merka manje akcize

Razmotriće se da li smanjenje akciza na gorivo, koje su predložila ministarstva energetike i trgovine, ne ugrožava punjenje budžeta.

Predloge za smanjenje akciza sačinila je radna grupa koju čine predstavnici ministarstava energetike, finansija i trgovine.

Kako su naveli u Ministarstvu finansija, bilo kakva promena akciza ili nekih drugih poreza je nemoguća ukoliko bi ugrozila planirane prihode budžeta, koji moraju da budu na nivou na kojem su projektovani da bi država mogla da ispuni sve obaveze.

Takođe, bilo kakva promena poreza, odnosno prihoda i rashoda budžeta, ne može biti doneta bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda, naveli su sagovornici Tanjuga.

Premijer Mirko Cvetković je ranije izjavio da predlog o smanjenju akciza na naftne derivate treba da da ministarka finansija i da će ga, ukoliko ga ministarka uputi, on podržati.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je izjavio da bi "bilo racionalno da Ministarstvo finansija razmotri mogućnost, ako ne trajnog, ono bar privremenog smanjivanja akciza".

“To bi moglo da bude u iznosu od sedam do osam dinara po litru benzina, što Zakon o akcizama dozvoljava i ostavlja mogućnost da se one privremeno smanje i time otklone neke nestabilnosti na tržištu," rekao je ministar.

Milosavljević je ukazao da je cena benzina u Srbiji znatno viša nego u svim zemljama u okruženju, pri čemu je cena u BIH, Makedoniji i Crnoj Gori niža nego u Srbiji za 10 do 18 dinara, što je jak motiv građanima Srbije, pa i preduzećima, da prelaze granicu i toče gorivo na tamošnjim pumpama, čime se deo poreskih prihoda od akciza i PDV-a odliva u okolne zemlje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image