• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Očuvaću nezavisnost NBS

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić kandidat vladajuće koalicije za prvog čoveka centralne banke. "Ukoliko budem izabran, očuvaću nezavisnost NBS", kaže Šoškić.

Cvetković je novinarima rekao da je odluka da Šoškić bude kandidat za guvernera NBS zasnovana na njegovoj stručnosti i nepripadanju nijednoj partiji.

Premijer je izrazio očekivanje i da će Šoškić voditi Narodnu banku uspešno i nezavisno od drugih uticaja.

Dejan Šoškić je izjavio da je uveren da će, ukoliko bude izabran na tu funkciju, uspeti da odbrani nezavisnost te institucije i dodao da se njegov izbor neće odraziti na stabilnost kursa dinara.

Šoškić je rekao i da, ukoliko bude izabran za guvernera, ne treba očekivati nikakve promene u vođenju monetarne politike, navodeći da je siguran da osnovni cilj monetarne politike mora ostati isti, a to je stabilnost cena.

"To je cilj broj jedan. Verujem da se ne mogu praviti kompromisi oko osnovnog cilja monetarne politike, a ono gde bi eventualno bilo prostora za neke korekcije, to je da se ispitaju sve mogućnosti gde monetarna politika može pomoći privredni razvoj i otvaranje novih radnih mesta", kazao je Šoškić Radio televiziji Srbije.

"Verujem da ću uspeti da se odbranim od uticaja, inače se ne bih privatio ove funkcije", rekao je kandidat za guvernera i dodao da postojeći zakoni obezbeđuju autonomiju odlučivanja NBS i da je siguran da će se ta autonomija, ukoliko budu doneta nova zakonska rešenja, ne samo zaštiti, već i povećati.

Na pitanje da li će njegov izbor da se odrazi na kurs dinara, Šoškić je naveo da je uveren da kurs valute ne zavisi od pojedinca koji je na čelu NBS, već od deviznog režima, kao i od ponude i tražnje za devizama, a što, kako je objasnio, zavisi od performansi domaće privrede.

"Verujem da su tržišne snage te koje opredeljuju devizni kurs, a ne pojedinci", istakao je Šoskić, dodajući da će vrednost dinara zavisiti od ponude i tražnje na deviznom tržistu.

Na pitanje da li bi više intervenisao iz deviznih rezervi radi odbrane dinara, Šoškić je kazao da bi to uradio samo ukoliko postoji procena da su pomeranja na tržištu špekulativni i kratkoročni udari na stabilnost valute.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da je Dejan Šoškić "dobar izbor".

"I ja bih glasala za njega", rekla je ona na predstavljanju studije Fonda za razvoj ekonomske nauke o neophodnosti poreske reforme u Srbiji koje održano u zgradi NBS.

Ekonomski savetnik srpskog premijera prof. Jurij Bajec je izjavio da je zvanični kandidat dobar stručnjak, ne samo za monetarna pitanja, već i za makroekonomsku problematiku.

"Važno je da, uz svu nezavisnost centralne banke, postoji njena želja za punom saradnjom sa ukupnom ekonomskom politikom Vlade Srbije, naročito sada kad treba da izađemo iz krize. Mislim da će Dejan Šoškić, ako bude izabran, tome jako dobro da odgovori", rekao je Bajec novinarima u NBS.

Milojko Arsić, član Ekonomskog saveta premijera i Saveta NBS, smatra da Šoškić “ima organizacijskih i menadžerskih sposobnosti i dosta dobru komunikaciju sa javnošću, što je važno za obavljanje tog posla".



Centralna banka treba da ima kredibilitet, istakao je Arsić, ocenjujući da će Šoškić, ako bude izabran za guvernera, "to dosta uspešno da ostvaruje".

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić ocenio je danas da će novi guverner imati vrlo težak zadatak, jer nije lako voditi monetarnu politiku u zemlji koja se suočava s krizom i ima velike strukturne probleme.

Erić je u izjavi novinarima, na skupu povodom Dana konkurencije, podsetio da u Srbiji postoji pritisak na povećanje svih vidova zaduživanja, da je zemlja opterećena padom proizvodnje, velikim strukturnim problemima u realnom sektoru, da je vlada stabilna ali poprilično heterogena.

Erić je istakao da je kandidat za novog guvernera, profesor Dejan Šoškić mlad, stručan, ambiciozan i da "nema ni jednu mrlju u karijeri", zbog čega predstavlja dobro rešenje u ovom periodu.

"Uvek ćete naći kritičare koji će mu nešto zamerati, ali ja mislim da možemo imati poverenje, a najvažnija stvar je da na tom mestu bude čovek u koga mozemo imati poverenje," rekao je Erić.

Savet NBS prihvatio je 6. aprila ostavku guvernera Radovana Jelašića koju formalno treba da potvrdi i Skupština Srbije.

Predsednik Odbora za finansije Zoran Krasić izjavio je u ponedeljak da će sednicu tog skupštinskog tela, koje treba da utvrdi predlog za guvernera Narodne banke Srbije i prosledi ga parlamentu na usvajanje, zakazati "čim stigne materijal".

"Odbor za finansije utvrđuje predlog za guvernera Narodne banke Srbije i prosleđuje ga parlamentu na usvajanje, ali ima osnova da se razmisli o usvajanju novog zakona kojim bi predsednik države predlagao kandidata za tu funkciju", rekao je Krasić Tanjugu.

On je dodao da treba razmisliti o donošenju novog zakona, I zbog toga što postojeći nije usaglašen sa Ustavom.

"Sadašnje rešenje nije ustavno, pošto je Odbor za finansije radno telo Skupštine. Narodna skupština nema status predlagača, a ne bi ni mogla da ga ima za ono o čemu odlučuje, jer uvek važi princip - jedan bira, a drugi predlaže", precizirao je Krasić.

On je dodao da su pojedina rešenja, koja se tiču guvernera "potpuno neustavna i neprihvatljiva", navodeći kao primer to što poslanik "nikako ne može da utiče na razrešenje guvernera, jer je pitanje ispunjenosti uslova za to u nadležnost Saveta NBS".

Krasić je ukazao da su u međuvremenu usvojeni i mnogi propisi koji, takođe, propisuju nadležnost NBS, pa je i u tom smislu potrebno da se usvoji nov zakon, kako bi se, pored ostalog, nadležnosti Saveta i vice guvernera preciznije uredili.

Neopozivu ostavku na mesto guvernera Jelašić je podneo 23. marta, obrazlažući je ličnim razlozima, a tu funkciju će obavljati dok ne bude izabran njegov naslednik.

Jelašić je guverner NBS bio u dva mandata, počevši od 2004.godine, a drugi put je na petogodišnji mandat guvernera NBS izabran na sednici Skupštine Srbije 26. septembra 2007. godine.

Prema važećem Zakonu o NBS, guvernera bira Skupština na predlog Odbora za finansije. U toku su izmene zakona o centralnoj banci kojima je predviđeno, kako je ranije najavljeno iz vlade, da kandidata za guvernera predlaže predsednik Srbije.

Za sada nema zvaničnih potvrda da li će izmene Zakona o NBS biti usvojene pre izbora novog guvernera.

Široko ekonomsko obrazovanje

Kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i trenutno obavlja funkciju predsednika Saveta NBS.

Rođen 1967. godine u Beogradu, gde je i diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakuletetu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha.

Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je na univerzitetima u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta Narodne banke Srbije (2003-2004).

Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik".

Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji, navedeno je u Šoškićevoj biografiji na sajtu NBS.


(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image