• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE NAJGORI SCENARIO ZA CENE U SRBIJI: Inflacija "udara po ušima", a evo kada se očekuje PAD

Autor Ivana Lazić

Inflacija se rasti do 14 posto nakon čega bi se zadržala na tom nivou. Posle toga se očekuje pad, smatraju stručnjaci.

 Rast cena i inflacija Izvor: shutterstock/sorbis/MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Inflacija je tokom jula bila 12,8 odsto, u septembru se očekuje najviše 14 posto i prema najgorem scenariju, zadržala bi se na tom nivou. Posle toga se očekuje pad. Međutim, gledajući potrošačku korpu, utisak građana je da je inflacija mnogo veća od zvanične.

"U svim tim 'crnim' scenarijima BDP ostaje pozitivan, u svakoj varijanti, nemamo recesiju. Sve modele, sve simulacije koje smo radili, ostajemo u plusu, što se BDP-a tiče i u ovoj i u narednoj godini", objašnjava Savo Jakovljević, iz Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS.

Možda će vas zanimati

U Narodnoj banci Srbije potvrđuju da su cene neprerađene hrane više nego u evrozoni. Guvernerka Tabaković, navela je krompir koji je poskupeo 152 odsto.

"Posledica je i suše, ali je posledica i činjenice da su cene u Srbiji, recimo pre nekih dve godine bile na niskom nivou, tako da imate i efekat niske baze. Kada gledate evrozonu i Srbiju, ipak je njihovo tržište znatno veće", navodi Milan Trajković iz Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS.

Povo učešće u korpi zanemarljivo, a samim tim i uticaj na inflaciju, utisak građana je da je inflacija viša od zvanične.

U Narodnoj banci Srbije, na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji, kažu da kada se u obzir uzme visina zarade i učešće hrane u potrošnji, takav utisak ne iznenađuje.

"Međugodišnja inflacija će, tokom tekućeg tromesečija ove godine dostići vrhunac, najverovatnije u septembru, a zatim će imati opadajuću putanju, uz očekivani snažniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine", poručuje Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS.

Da nije došlo do rata u Ukrajini i pritiska na budžet da se obezbede energenti za građane i privredu, već bismo govorili o Srbiji sa investicionim rejtingom.

"Kad god sukob da se završi, jedino će Evropa izaći slabija nego što je to bila. I to je dugoročno najveći problem sa kojim se naša zemlja suočava", navodi Tabakovićeva.

Narodna banka Srbije procenjivaće da li će biti potrebe za daljim pooštravanjem monetarne politike.

(MONDO/RTS)

Komentari 39

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Balkan info za polusvet.

Hahaha 14% ! To možda u skupštinskom restoranu...

Miloš 00987

Molim ljude u vladi da pitaju gradjane u celoj Srbiji, da li zele nacionalni stadion ILI :x km renoviranog puta, x km novih vofovodnih cevi, ili novu bolnicu, ili par vrtica, ili gradsku kanalizaciju.. Da ne nabrajam sta SVE FALI U SRBIJI, a sgadion nek se gradi kad se sve ovo resi!!!!

Milijana

@Miloš 00987 Firga krompir 12o din.A kad ga oljustis sve crne rupice, vise bacis ,nego sto upotrebis.A bio je 4o din.Prosle godine.Sad cemo da slupljamo puzeve,bice ih ako padne kisa.

special image