• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jat (zasad) nije izgubio bitku s loukosterima

Nacionalni avioprevoznik se dobro nosi sa niskotarifnom konkurencijom ali sa privatizacijom "treba požuriti u svakom slučaju".

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović je izjavio je da nije tačno da su izgubili tržište a pojava “loukostera” na srpskom nebu nije nešto što bi ugrožavalo privatizaciju.

“To je jedna zdrava konkurencija sa kojom se 'Jat ervejz' za sada uspešno bori ali privatizacija je nešto što je neminovno, s obzirom da državna kompanija ima ambijent za rad, kakav ne omogućava visok stepen ekonomske efikasnosti", kazao je Radovanović novinarima u Privrednoj komori Beograda.

Radovanović smatra da sa privatizacijom "Jata" treba požuriti u svakom slučaju, jer će on, kao deo infrastrukture, vazduhoplovne privrede biti mnogo efikasniji i Srbiji korisniji ukoliko bude u privatnim, a ne državnim rukama.

"Pravila igre, kada je kompanija u državnim rukama, su mnogo teža i ne mogu se donositi brze i ekonomski efikasne poslovne odluke", naglasio je Radovanović.

On je, međutim, ocenio da je još uvek rano govoriti o objavljivanju tendera za prodaju "Jat ervejza".

Konačan predlog o načinu privatizacije "Jata", na kome rade tri ministarstva i Kabinet premijera Srbije Mirka Cvetkovića, trebalo bi da bude usaglašen do četvrtak, odnosno sledeće sednice vlade, izjavio je ranije Tanjugu državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

"Koncept je uglavnom zasnovan na tome da se stvori nova kompanija, koja će praktično biti nacionalni avioprevoznik, odnosno da se napravi tako da bude atraktivana za potencijalne investitore", kazao je on.

Starčević: Prodati što pre

Generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Nebojša Starčević izjavio je da Jat ervejz treba što pre prodati, jer sam neće moći da opstane.

Kako je naveo, da je Jat ervejz prodat prošle godine imao bi veću vrednost nego sada. Starčević je rekao da je situacija u Jatu teška i da postoji pritisak stranih kompanija koje osvajaju tržište.

On je naveo da je za potpunu primenu Sporazuma o otvorenom nebu potrebno da se još neki propisi usaglase sa evropskim zakonodavstvom u oblasti bezbednosti i kontrole letenja.

Kako je naveo, ostalo je da se još oko 20 odsto propisa usladi za evropskim, a naznačajnije je usvajanje novog zakona o vazdušnom saobraćaju.

Starčević je rekao, da što se tiče komercijalne strane, vezane za vazduhoplovne dozvole i nastup na tržištu i za osnivanje kompanija, tu je u potpunosti primenjen Sporazum o otvorenom nebu.

"Svaka kompanija koja traži da leti dobija dozvolu bez problema.
Srpsko tržiste se otvorilo potpuno i ponuda je mnogo bolja nego ranije", rekao je on.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image