• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE GROMOBRANA I DO 850 EVRA! Evo kako izgleda i da li ga imaju svi - Na ovoliko godina bi ga trebalo kontrolisati!

Autor Jana Desovski

Pored "bapskih priča" kako bi trebalo sve ugasiti kada grmi, kako bi trebalo da se sakrijete pod krevet i slično, tvrdi se da je gromobran jedan od najefikasnijih načina zaštite od groma.

 Cena gromobrana u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/ABC15 Arizona/Printscreen

Nakon tropskih temperatura, stiglo je snažno nevreme u Srbiju i druge zemlje Evrope koje je pratila kiša, vetar i snažna grmljavima. Jedina zaštita kuće kada je nevreme jeste gromobran koji može da vas zaštiti od snažnih udara gromova. Cena izrade i postavljanja gromobrana na krovu prosečne porodične kuće iznosi između 500 i 850 evra, piše CCTV.

Šta je gromobran?

Gromobran izgleda kao metalna šipka i obično je na vrhu visokih objekata i baš je napravljen od metala kako bi privukao grom da udari tu, a ne negde pored. Postavlja se na krov zgrade ili kuće, i služi da grom ne udari negde sa strane, u na primer, dimnjak. Prilikom udara groma, ovaj uređaj struju iz groma sprovodi do zemlje, i samim tim ne ostavlja nikakve posledice iza sebe.

Možda će vas zanimati

Takođe, kako se navodi, gromobran se, međutim, mora i redovno održavati, jer može da dođe do kvara, naročito nakon udara groma. Preporučuje se da na pet godina budu redovne kontrole i to bi koštalo otprilike oko 180 evra.

Gromobrani na zgradama

Uglavnom gromobrani bi trebalo da postoje na svim zgradama i upravnici zgrada su ti koji vode računa o tome. Cena gromobrana zavisi od vrste zgrade, njene veličine i instalacije. Cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sreten

Gromobran na zgradi je jedna velika budalastina !. Ne postoji nikakva garancija da ce grom udariti bas u gromobran. Naprotiv , brojni su primeri da grom mimo svake logike udari pored gromobrana. A ako bi se desilo da grom udari bas u gromobran , velika je mogucnost da neko od stanara bude povredjen. Gromobrane treba instalirati samo na visokorizicnim objektima poput magacina sa eksplozivom ili tecnim gorivom. Ali , izraditi kvalitetan gromobran je FILOZOFIJA i kosta basnoslovno mnogo. Dugo sam godina radio na slucajevima udara groma., to mi je bio posao. Moje iskustvo je takvo , da NEMA ZASTITE OD GROMA , niti tu vladaju nekakva pravila. Zato se ne izlazite trosku , gromobran od 800 evra vas nece zastititi , ali vas moze ubiti.

special image