• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA PROMENA U BANKAMA, OGLASILA SE NBS! Nova cena za USLUGE, doneta ključna mera - ovo su svi detalji!

Autor Nikola Todorović

Doneta je nova mera Narodne banke Srbije.

 Nova cena usluga u bankama, oglasila se NBS Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je pre nekoliko dana pojasnila da će banke 45 dana pre povećanja morati o tome da obaveste centralnu banku i traže saglasnost. Ubuduće će svaki korisnik bankarskih usluga za 150 dinara mesečno moći da ima osnovni paket. Iz NBS navode da pošto su neke banke u prethodnom periodu najavile povećanje naknada za pojedine platne usluge kao i da je veliki broj njih u prethodnih malo više od godinu i po dana naknade i povećao, predstavnici NBS-a su da bi zaštitili standard građana razgovarali sa bankama i doneli odgovarajuće propise.

Mlađi supervizor za posrednu kontrolu banaka u Sektoru za kontrolu poslovanja, Ivana Paunović, naglasila je da je rezultat aktivnosti NBS-a odziv svih banaka koje su povećale naknade za platne usluge građanima od 1. januara prošle godine da ih umanje za 30 odsto, odnosno do nivoa pre povećanja a složile su se i da godinu dana ove naknade ne povećavaju.

Narodna banka je ipak dozvolila minimalno povećanje naknada što se vidi i iz njihovih primera. Iz NBS kao primer navode, da ako je recimo banka povećala naknadu za održavanje tekućeg računa sa 230 na 350 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto, nova naknada će iznositi 245 dinara. Isti princip se koristi i za ostale naknade koje su u vezi sa platnim računom pa će tako kod izvršenja plaćanja, naknada povećana sa nula na 20 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto iznositi 14 dinara.

Možda će vas zanimati

"Narodna banka Srbije je kao ključnu meru usvojila odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama. Njome je definisan minimalan paket usluga u okviru računa sa osnovnim uslugama, koji obuhvata platne usluge potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, a čijaje naknada ograničena na 150 dinara", rekla je Ivana Paunović.

Usluge koje su propisane kao obavezne su otvaranje i vođenje dinarskog tekućeg računa, besplatno podizanje gotovine na šalteru i na bankomatima svoje banke, besplatna debitna kartica, korišćenje mobilnog i elektronskog bankarstva. Osim toga, korisnicima računa sa osnovnim uslugama biće omogućena plaćanja u okviru mobilnog i elektronskog bankarstva po ceni umanjenoj za 30 odsto u odnosu na klijente ostalih paketa računa kod kojih banka ovu uslugu naplaćuje.

Paunovićeva je pojasnila da će građanima koji ipak budu želeli da imaju dodatne usluge, kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeni minus ili izdavanje čekova, to biti omogućeno, iako se odluče da pređu na račun sa osnovnim uslugama. Navela je da je odlukom o platnom računu sa osnovnim uslugama definisano da će korisnici osnovnog računa moći da nadograde definisan paket usluga bez potrebe prelaska na skuplji paket računa. Naknada koja bi im bila naplaćena za ove usluge ograničena je tako da ih ne dovede u lošiji položaj nego kada bi prešli na skuplji paket.

(MONDO/Politika)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

I ako prekrse zakon, doci ce neki drzavni organ koji radi za interese kapitala a protiv gradjana da donese neko volsebno tumacenje zakona po kojem povreda prava odjednom postaje zakonska praksa.

Sersem

Plate na ruke ,pa ko hoće neka uplaćuje na račun! I vratite SDK i nema više muljaže,a banke neka rade kako hoće! Meni plata legne na račun, platim račune telefonom kupujem karticom to sve kompjuter ruguliše stanje kad ,imaš neki problem banke rade od 9-17 a ja radim od 7-17 banke ne rade subotom i nedeljom tako da moraš da uzmeš slobodan dan da bi rešio probleme sa bankom.I gde si ti u toj priči zato plate na ruke najbolje rešenje. Toliko od mene hvala

Zoran

Povuci plate iz banaka pa neka rade sa sopstvenim novcem. Nisi duzan po zakonu da je primas preko racuna. A stednja se odavno neisplati. Gospoda bankari nemaju nikakav trosak vodjenja racuna jer ne vodi oni nego kompijuteri. A struja nije toliko skupa. Nas 50 otplatimo struju za ceo mesec sto je upaljen server 24h i za odrzavanje tog servera. A gde je ostatak klijenata? Pljacka nevidjenih razmera.

special image