• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Prioritet stabilnost cena

Predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić izjavio je danas da je prioritet monetarne politike stabilnost cena, ali da će se istovremeno tražiti mogućnosti da se pomogne rast privrednih aktivnosti u zemlji.

Šoškić, koji je kandidat vladajuće koalicije za novog guvernera NBS, rekao je da će osnovne mere za relaksaciju monetarne politike, kao i do sada biti smanjenje referentne kamatne stope i smanjenje obaveznih rezervi.

"Nema novih magičnih rešenja, instrumenti su jasni i očekivanja od monetarne politike su jasna", rekao je Šoškić novinarima na skupu o međunarodnim računovodstvenim standardima.

On je ocenio da su neutemeljeni zahtevi privrednika da se deo deviznih rezervi usmeri za pomoć privredi istakavši da se namena tih rezervi nigde u svetu ne koristi za investicije.

"Kao predsednik Saveta NBS ne mogu da komentarišem zahteve privrednika, ali svaki poznavalac monetarne politike zna da su takvi zahtevi neutemeljeni", rekao je Šoškić.



Šoškić je, komentarišući mogućnost uvođenja novih kreditnih olakšica za građane, rekao da se u trenutku kada je tražnja na tržištu manja nego ranije otvara mogućnost za primenu ovakve mere, koja dozvoljava veći stepen zaduženosti građana i lakši način za dobijanje kredita.

"To je opravdana mera kada ne postoji opasnost od inflacije u narednom periodu, ali ako se stvari promene, a postoje naznakne da ovakva deflaciona situacija neće dugo trajati, treba staviti pod lupu svaku od prethodnih mera", rekao je Šoškić.

Seminar o međunarodnim računovodstvenim standardima, koji su otvorili Šoškić i direktor Kancelarije za ekonomski razvoj Američke agencije za međunarodni razvoj Džim Stajn, održan je u Narodnoj banci Srbije na Slaviji.

Seminar je deo projekta USAID-a za podršku ekonomskom razvoju Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image