• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreske izmene tek dogodine

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović najavila je da će reforma fiskalnog sistema biti ugrađena u republički budžet za 2011. godinu.

Dragutinović je na Skupštini Privredne komore Srbije rekla da će paralelno sa smanjenjem nameta proizvodnji, snižavanjem poreza i doprinosa na zarade, biti ograničeni javni rashodi i više oporezovana potrošnja.

"Poreska reforma treba da obezbedi uslove za novi privredni rast zasnovan na jačanju konkurentnosti domaće privrede i povećanju izvoza, kao i za veću pravičnost i efikasnost u naplati poreza", rekla je ona.

U planu je, kako je objasnila, smanjenje za oko 30 odsto poreza i doprinosa na zarade, uz podizanje granice neoporezivog dela zarade na 16.000 dinara.

"Smanjenje bužetskih prihoda usled smanjenje opterećenja na zarade, kako bi se podstakla proizvodnja, investicije, zapošljavanje i izvoz, moralo bi da se nadomesti povećanjem nekih drugih poreskih stopa, a najprihvatljivije je da se to uradi promenom načina naplate poreza na dodatu vrednost (PDV)", rekla je Dragutinović.

Ona je istakla da je prosečna stopa PDV-a u Srbiji 14 odsto i među najnižima je u okruženju, jer se, pored toga što je viša stopa 18 odsto, po nižoj stopi od osam odsto oporezuje 40 odsto robe.

Ministarka je dodala da ne želi da licitira o mogućim novim stopama PDV-a, ali je istakla da postoji i mogućnost da se potrošnja dodatno oporezuje povećanjem akciza, pre svega na cigarete i alakohol.



U javnosti, kako je rekla, postoje zablude da se mogu postići velike uštede budžete smanjenjem rashoda za državnu administraciju i isplate budžetskim korisnicima.

"Javna potrošnja je u poslednje dve godine smanjena za dva odsto i sada iznosi 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i fiskalnim ograničenjima nju je moguće smanjiti za još dva odsto", navela je Dragutinović.

Izmene su, prema njenim rečima, planirane i u naplati poreza na imovinu, kako bi se ukinulo plaćanje naknada na gradsko građevinsko zemljište, uvela jedinstvena osnovica za obračun tog poreza i to na osnovu tržišne vrednosti imovine, a olakšice utvrdile u apsolutnom iznosu.

Ona je najavila i izmene propisa o naplati poreza na dobit preduzeća, kojima bi se ukinule brojne olakšice i taj porez i efektivno naplaćivao po sadašnjoj stopi od 10 odsto.

Dragutnivić je na primedbe privrednika da nije vreme za povećanje PDV-a odgovorila da su krizna vremena najpogodnija za sprovođenje poreskih reformi. On je ukazala i da su nerealna njihova očekivanja da bi smanjenjem obima sive ekonomije mogao da se nadoknadi očekivani prihod po osnovu povećanja PDV-a.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je rekao da privrednici podržavaju predlog da se smanje porezi i doprinosi na zarade, ali su protiv većeg oporezivanja potrošnje, podizanjem stope PDV-a.

"Država treba da reformiše javni sektor i prilagodi ga snazi poreskih obveznika, a ujedno da smanji obim sive ekonomije i rada na crno", istakao je Bugarin.

On je predložio i reformu poreske administracije, kako bi efikasno bila sprovedena poreska reforma, i založio se za ukidanje administrativnih procedura koje otežavaju poslovanje u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image