• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima još nedostižno osiguranje života

Član upravnog odbora Viner štediše osiguranjaKrištof Rat ocenio da je standard građana Srbije daleko od Eu jer još ne mogu da kupe osiguranje života.

Član upravnog odbora Viner štediše osiguranja Krištof Rat ocenio da je standard građana Srbije daleko od Eu jer još ne mogu da kupe osiguranje života.

Samo tržište osiguranja je inače u Srbiji stabilizovano, kaže viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić Jović, ali samo po sebi još uvek nije dovoljno razvijeno.

Ona je na forumu o osiguranju u Srbiji kazala da je udeo premija u bruto domaćem proizvodu 2,7 odsto, što je daleko manje od zemalja EU. Viceguvernerka je kazala i da u Sloveniji udeo premija iznosi 14 odsto BDP-a a u Hrvatskoj 4 odsto.Prema njenim rečima, premija po glavi stanovnika u Srbiji iznosi 109 dolara, dok u Sloveniji iznosi 1.500 dolara a u Hrvatskoj 430 dolara.

Mira Erić Jović je kazala da je porastao udeo životnog osiguranja od 2004. godine za četiti puta i da je to osiguranje imalo prošle godine nominalni i realni rast. Prošle godine je udeo životnog osiguranja bio 14,7 odsto, što je za 2,5 procentna poena više nego 2008 godine.

Viceguvernerka je kazala i da obavezno osiguranje nije osetilo efekte krize i da se 2009. godine najviše smanjilo kasko osiguranje za 10 odsto i premije osiguranja imovine za 6 odsto, ali nije navela koliki je njihov udeo u ukupnoj premiji osiguranja.



Predstavnici osiguravajućih kompanija su se založili za poreske olakšice u cilju razvoja životnog osiguranja i naveli da očekuju da će se vlada ubrzo izjasniti o njihovom zahtevu.

Predstavnik DDOR-a Dario Šiler je kazao da je neophodno liberalizovati tržište neživotnog osiguranja. U tom smislu, on je ukazao i na nedavnu odluka o uvođenju takozvanog "bonus malusa sistema" u autoosiguranju, koje predviđa da savesni vozači koji ne prave prekšaje plaćaju manje godišnje osiguranje.

Prema podacima NBS, ukupna premija osiguravajućih kuća u Srbiji u 2009. godini iznosila je 53,5 milijardi dinara,odnosno 558 miliona evra, i za 2,6 odsto je veća nego prethodne godine.

U Srbiji posluje 26 društava za osiguranje, dva više nego u 2008.godini, od kojih se 21 bavi poslovima osiguranja, četiri samoreosiguranjem, dok se osiguranjem i reosiguranjem bavi jedno društvo.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image