• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimo Francuzi, vratimo četvrtinu polise građanima

Osiguravajuća društva se zalažu za farancuski model osiguranja života, u kom klijentu vraća 25 odsto uplaćene premije u prethodnoj godini.

Životno osiguranje moglo bi značajno pomoći kod penzione problematike u Srbiji, ali i kao izvor sredstava za ulaganja u državnu infrastrukturu, ocenio je predsednik Upravnog odbora Grave osiguranja Srbija Kristof Cetl.

Ali da bi se sistem razvio potrebno je prvo da država “pomogne” i osiguravajućim kućama. Cetl je u saopštenju za medije naveo da se osiguravajuće kompanije u Srbiji zalazu za takozvani francuski sistem koji podrazumeva da se klijentima svake godine vraća 25 odsto premije životnog osiguranja uplaćene u prethodnoj godini.

"To bi stimulisalo razvoj životnog osiguranja u Srbiji, dok bi se osiguravajuće kuće obavezale da sredstva ulože u dugoročne državne obveznice", istakao je Cetl.

On je dodao da su osiguranja predložila da država izdaje dugoročne obveznice u deviznom iznosu, pre svega u evru.

"Takve hartije su predložene jer su obaveze osiguravajućih kompanija u devizama, tako da one i moraju da ulažu u devizama, i da za to ulaganje svojim korisnicima isplaćuju određeni odgovarajući prinos," pojasnio je Cetl.

Predsednik uprave Grave osiguranja je podsetio da je ukupna premija osiguravajućih kompanija u Srbiji u 2009. bila 53,5 milijardi dinara (oko 558 miliona evra), od cega se oko 15 odsto odnosilo na životno osiguranje.

Cetl je kazao da je tržišna penetracija životnog osiguranja u Srbiji od samo 11 evra po stanovniku i dalje skromna i daleko od evropskog proseka ali da ohrabruje podatak iz nedavnog istrazivanja da je 34 odsto građana Srbije zainteresovano za životno osiguranje.

"Procene govore da kada bi samo pet odsto zaposlenih u Srbiji u narednih pet godina zaključilo ugovor o životnom osiguranju, to bi moglo da donese preko milijardu evra kapitala koji bi drzava mogla da iskoristi za ulaganja u infrastrukturu", naveo je Cetl.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image