• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udvostručen broj neredovnih otplata kredita

Broj neredovnih otplata kredita u Srbiji gotovo je udvostručen za godinu i po dana, iako je 2008. godine bio među najnižima u Evropi, saopštio je danas finansijski internet portal "Kamatica".

Najčešći razlozi za kašnjenje su promena kursa valute u kojoj je kredit indeksiran, smanjenje zarada, neredovna primanja, povećanje kamatnih stopa i gubitak posla, navedeno je u saopštenju portala.

Pokazalo se da je najčešći razlog za probleme u otplati kredita, čak u oko 50 odsto slučajeva, promena kursa valute u kojoj je kredit indeksiran prema dinaru, što ukazuje na neusklađenost između mesečnih primanja, koja su u dinarima, i kreditnih obaveza, koje su najvećim delom indeksirani u stranoj valuti.

U poslednja tri meseca 2008. godine dinar je oslabio prema evru za oko 25 odsto, što je za oko 85 odsto kreditno zaduženih značilo da će, umesto 30 procenata svojih mesečnih primanja, za servisiranje kredita morati da izdvoje 40 odsto, dok je za one koji su zaduženi stambenim kreditima to značilo da će umesto plovine plate izdvajati dve trećine za mesečnu ratu.

Jedan od razloga za kašnjenje u otplati kredita je, u oko 10 odsto slučajeva, smanjenje zarada, dok je na kašnjenje uticalo i povećanje kamatnih stopa.

Gubitak posla je bio razlog za kašnjenje u otplati kredita u oko pet odsto slučajeva, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je od početka svetske ekonomske krize u Srbiji više od 100.000 ljudi ostalo bez posla.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image