• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiran Poslovni savet Italije i Srbije

Srbija i Italija osnovale su danas Poslovni savet da bi unapredili ekonomsku saradnju.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Beogradu prilikom potpisivanja Deklaracije o osnivanju Poslovnog saveta da bi Srbija i Italija, osim u automobilskoj industriji, trebalo da ubrzaju saradnju i u prehrambenoj i industriji nameštaja.

Dinkić koji je i potpredsednik Vlade Srbije, kazao je da će Vlada Srbije podržati povezivanje proizvođača iz te dve oblasti i naveo da Italija, pored Srbije ima poslovne forume još samo sa Nemačkom i Francuskom.

Dinkić je izjavio da Italija snažno podržava kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Dinkić je izjavio da je potvrđeno da je kragujevačka fabrika automobila jedan od najvažnijih prioriteta italijanske kompanije FIAT, koja će u drugoj polovini naredne godine u Srbiji početi probnu proizvodnju novog modela automobila.

Dinkić je rekao da će FIAT novi automobil izvoziti pre svega na tržište EU.

Posle prvomajskih praznika počinju pregovori sa italijanskim proizvođačem rezervnih delova za automobile Manjeti Marelijem, kompanijom koja želi da izgraditi proizvodne kapacitete u Kragujevcu, izjavio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, 25. maja će u Beogradu, u saradnji sa FIAT, biti otvoren samit proizvođača auto komponenti.

Tom skupu će, pored italijanskih, prisustvovati kompanije iz Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije, Južne Koreje i Japana.

Dinkić je izjavio da Srbija želi da ubrza privredni oporavak posle krize, zbog čega će poboljšati uslove uslove za poslovanje i investicije.

Srbija će od maja potencijalnim stranim investitorima koji žele da ulože u neke opštine i gradove ponuditi podsticaje do 10.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, najavio je Dinkić.

Ministar za ekonomski razvoj Italije Kladio Skajola kazao je da u Srbiji radi 250 italijanskih preduzeća, koja su zadovoljna poslovanjem na srpskom tržištu.

Skajola je ocenio da bi trebalo intenzivirati političke odnose Srbije i Italije i iskoristiti šanse koje će pomoći Srbiji na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Skajola je ocenio da je ekonomska kriza završena, ali da je potrebno izvesno vreme da se ekonomski rast vrati na nivo iz 2008. godine.

Ključni izazov je da ubrzamo ekonomsko oživljavanje, kako bismo došli na nivo na kojem smo se nalazili pre početka krize, izjavio je Skajola.

Prema njegovim rečima, Italija je lakše prebrodila krizu od nekih drugih zemalja zahvaljujući preduzetničkoj sposobnosti njenih kompanija u svim privrednim granama.

Skajola je izjavio da je Srbija veoma značajna zemlja za Italiju, zbog čega Rim podržava ubrzanje evropskog puta Beograda.

Italija će nastaviti da podržava ekonomski razvoj Srbije, a krajnji cilj je da Srbija postane deo EU, rekao je Skajola.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je obim ekonomske razmene dve zemlje prošle godine bio 2,36 milijardi dolara.

"Naš izvoz u Italiju iznosi 27,6 odsto ukupnog izvoza u EU, a u prva dva meseca ove godine Italija je ponovo na prvom mestu u srpskom izvozu", rekao je Bugarin.

On je rekao da je u prva dva meseca ove godine u Italiju izvezeno roba u vrednosti od 156 miliona dolara.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image