• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava: Besposlenima 60 odsto plate

Ministarstvo ekonomije saopštilo nov režim isplate zarada u "Zastava Automobilima" - sto odsto plate samo onima koji stalno rade. Zaposleni koji čekaju na neku ponudu "Fijat Srbija" prete blokadom fabrike.

Prema novom režimu, koji važi već za aprilsku zaradu, radnici koji ne rade ništa i ne dolaze na posao dobijaju mesečno 60 odsto zarade, zajedno sa uplaćenim doprinosima za penziono i zdravstveno osiguranje.

Zaposleni koji su radno angažovani povremeno na određenim poslovima, mogu računati na 70 odsto mesečne zarade, zajedno sa doprinosima.

Predstavnici radnika, koji nisu prešli u "Fijatovu" fabriku u Kragujevcu, a ostali su u preduzeću "Zastava automobili" zapretili su, međutim, da će blokirati tu fabriku, zbog toga što će od aprila biti isplaćivano 60 odsto zarade za one radnike koji ne dolaze na posao i nisu radno angažovani.

U saopštenju Ministarstvo ekonomije se ističe da će blizu 800 ljudi koje "Fijat" nije angažovao, a koji su ostali u fabrici " Zastava Automobili" i koji rade na sređivanju fabrike, dobiti platu u punom iznosu, oko 400 radnika 70 odsto plate, dok oko 600 radnika koji sada praktično ne radi ništa i ne dolaze na posao mogu računati na 60 odsto plate.

"Krajnje je vreme da se rad odvoji od nerada. Ne mogu dobijati isto oni koji rade i oni koji ne rade. Pretiti blokadom fabrike u kojoj zaposleni rade i redovno primaju pune plate, samo zato sto bivši zaposleni koji ne dolaze na posao i ne rade dobijaju 60 odsto od plate je krajnje neprimereno i za svaku osudu. Pretnja sindikalaca da će blokirati fabriku 'Fijat automobili Srbija' je pretnja državi Srbij i svim radnicima koji zaista žele da rade i zive od svog rada. Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije to neće dozvoliti", rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo ekonomije je upozorilo da će preduzeti sve zakonom dozvoljene mere, uključujući i podnošenje krivičnih prijava ukoliko dođe do blokade "Fijata" i istaklo da od svih drugih nadležnih institucija zahteva da preduzmu odgovarajuće mere.

Nezadovoljni radnici dobijaće na pomenuti način umanjenu zaradu sve do momenta kada im bude ponuđen posao u nekom od "Fijatovih" pogona za izradu kompomenti, što bi trebalo da bude vrlo brzo, sudeći prema najavama te italijanske kompanije, ukoliko se ne opredele za korišćenje socijalnog programa, uz 300 evra za svaku godinu radnog staža.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image