• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AVIONSKE KARTE IZ MOSKVE DO BEOGRADA PAPRENE: Sve je rasprodato, cena ide i do 10.000€ - evo zašto koštaju toliko!

Autor Nikola Todorović

Cena avionske karte iz Moskve do Beograda drastično je porasla.

 Cena avionske karte iz Moskve do Beograda Izvor: MONDO/Samir Cacan/YouTube/screenshot

Nakon objave predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji veliki broj Rusa odlazi iz zemlje, a spas od mobilizacije traže u onim zemljama gde im nije zabranjen ulazak. U roku od tri sata nakon Putinove objave sve avio-karte su rasprodate po basnoslovnim cenama. Samo u Srbiju narednih dana stiže oko 4.000 Rusa letovima Er Srbije. Cene karata su drastično skočile, a pominju se i cifre do 10.000 evra. Ne samo što su cene paprene već karte ne mogu da se pronađu. 

"Ponuda i potražnja diktira cenu i zbog toga je došlo do velikog rasta cena karata. Moram da napomenem da broj letova niji isti, on je znatno manji nego pre ovog rata. Ograničene su i teritorije gde Rusi mogu da putuju. Najveći broj ljudi ide ka Turskoj zato što nema restrikcija za ulazak ruskih državljana i onda odatle nastavljaju dalje ka drugim zemljama", rekao je urednik vazduhoplovnog portala "Ex-yu aviation news" Luka Popović za televiziju K1.

Govoreći o tome da li postoji mogućnost uvođenja novih letova na relaciji Moska - Beograd Popović je rekao da je to moguće. "Postoji mogućnost da to bude urađeno. Srbija je pod velikim pritiskom međunarodne zajednice oko tih letova i zašto oni uopšte postoje. Kada je izbio rat 'Er Srbija' je brzo povećala broj letova na 14 nedeljno, odnosno dva dnevna leta. Međutim, tolika je bila negativna kampanja i pritisak međunarodne zajednice da je 'Er Srbija' morala da vrati broj letova koji je imala pre rata, a to je jedan dnevno, odnosno sedam letova nedeljno. Da li će biti u mogućnosti da povećava broj letova nisam siguran zbog tog velikog pritiska", rekao je on.

Popović je na ukazao na to da Rusi uglavnom putuju u zemlje bivšeg SSSR-a. "Oni najviše putuju, pored Turske, u Jermeniju i u Gruziju. Tamo putuju iz razloga što im nisu potrebne vize. Pored tih zemalja tu je i Srbija gde putuju u velikoj meri. U poslednje vreme veliki broj Rusa je počeo da putuje u zemlje na Bliskom istoku, pre svega u Ujedinjene Emirate, odakle im se otvara mogućnost da lete dalje", rekao je on i dodao:

"'Er Srbija' je povećala broj letova za Rusiju. Pored Moskve, leti se i za Sankt Petersburg tri puta nedeljno. Ova linija je pre rata bila sezonska, odnosno letelo se samo u toku letnjeg perioda, a ove godine će se leteti i tokom zime. 'Er Srbija' je tokom leta uvela i liniju za Soči, a vrlo tiho je protekle nedelje uvela i novu liniju za Kazanj. Tako da 'Er Srbija' širi svoje prisustvo na ruskom tržištu, ali to pokušava da uradi postepeno, bez velike pažnje međunarodne javnosti", kaže on.

Prema njegovim rečima, cene avio-karata se automatski određuju softverom koji upravo radi na osnovu potražnje i ponude. "Trenutno cene karata u jednom pravcu iz Moskve prema Beogradu na direktom letu 'Er Srbije' se kreću između 800 i 1.500 evra, što jesu izuzetno visoke cene. Prosto u biznisu ne postoje emocije i kompanije, rekao bih, ne žele namerno da profitiraju. Zbog te potražnje je i prirodno da će cene biti visoke i ovo nije jedini primer. Dešavalo se to i mnogo puta u prošlosti. Može se očekivati da će se povećati cene u zavisnosti od toga kakva bude situacija", rekao je on.

Jeftinije Er Srbijom

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana u pojedinim domaćim medijima, kao i na društvenim mrežama, objavljene su spekulacije i neistinite tvrdnje u vezi sa cenama karata Er Srbije između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji. Ne ulazeći u razloge zbog kojih bi pojedini mediji i osobe želeli da šire neistine o navodno visokim cenama karata, u cilju istinitog informisanja građana želimo da iznesemo precizne informacije s tim u vezi.

Zbog izuzetno velike tražnje od marta ove godine, karte za letove Er Srbije između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji mogu se kupiti samo više dana, pa i nedelja, unapred. Već duže vreme karte za sve letove u septembru su rasprodate. Kada je reč o oktobru, ima još vrlo malo raspoloživih karata u prvoj polovini meseca.

U ovom trenutku, najniža dostupna cena za avio-kartu u jednom smeru u ekonomskoj klasi između Moskve i Beograda je počev od 397 evra. Najskuplja dostupna karta u jednom smeru u ekonomskoj klasi između Moskve i Beograda košta 567 evra. Kada je reč o povratnim kartama iz Moskve do Beograda u ekonomskoj klasi, najniža dostupna cena je počev od 816 evra, a najviša moguća je 1156 evra. Sve cene su prikazane u totalu, odnosno sa uračunatim svim pripadajućim taksama.

(MONDO/K1)

Pročitajte i ovo

Luka Popović,

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ime

Odete na sajt u ukucate moskva beograd Prva karta je za 14.oktobar iz moskve za bg, do tada se sve prodalo. Ta karta je biznis klasa i 1600e. 16.oktobra ima ekonomska za 880.

Maja

Jel donose kupone za jeftiniji gas?

Slaven

Demantovano.

special image