• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burazerski dil oko Koridora 10

Nakon direktora “Vojputa” i vlasnica “Geoputa” tvrdi da se ne uzimaju za državu najpopovoljnije već i tri puta skuplje “burazerske” ponude.

U dogovoru sa direktorom JP „Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom tri preduzeća - Institut za puteve, CIP i CPV „Vojvodina” - podelila su posao izrade glavnih projekata na koridoru 10 ignorišući na tenderima najpovoljnijeg ponuđača, tvrdi za „Blic” Milica Trifković, vlasnica Preduzeća „Geoput”.

Kao primer navodi deonicu Horgoš - Novi Sad, na kojoj je posao dobila firma CPV „Vojvodina” za oko 2,4 miliona evra, iako je ponuda „Geoputa” bila niža za čak 800.000 evra. Slično se događa i u još najmanje pet slučajeva, za koje je tender raspisivao JP „Putevi Srbije”.

Upozorenje gospođe Trifković poklapa se sa navodima direktora subotičkog “Vojputa” Duška Dražića, koji je zbog nameštanja tednera za srpski deo Koridora 10 I nemogučnosti da svojoj firmi legalno pribavi posao, podneo ostavku.

Ni “Geoput” ne bi dobio posao da Milica Trifković nije digla uzbunu kod međunarodnih institucija. Posle njenih upornih intervencija u Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, kao i Evropskoj investicionoj banci, konačno je reagovala i Komisija za žalbe Uprave za javne nabavke.
Najočigledniji primer je, kako navodi, tender za deonicu Grabovnica-Grdelica, na kojem je učestvovao i „Geoput”. Mada je ovo preduzeće ponudilo da izradi glavni projekat za 490.000 evra, tenderska komisija na čelu sa JP „Putevi Srbije” dodeljuje ovaj posao Institutu za puteve za oko 1,35 miliona evra. Slično se dešava i na deonici Crvena reka - Čiflik, na kojoj je takođe komisija kao pobednika proglasila Institut za puteve, mada je ponuda „Geoputa” bila niža za 600.000 evra.

"Prvo sam se žalila tenderskoj komisiji, ali tamo nisam naišla na razumevanje. Zatim sam otišla u Preduzeće „Koridor 10”, gde sam dobila odgovor da oni svoj posao rade savesno. I ostale institucije koje bi trebalo da štite državni interes nisu reagovale, zbog čega sam u Briselu održala niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih institucija. Zbog njihovog pritiska na državu, komisija za žalbe u potpunosti usvaja naš prigovor i naređuje direktoru „Puteva Srbije” Zoranu Drobnjaku da postupak sprovede u skladu sa zakonom. Tako smo uspeli da dobijemo posao na ove dve deonice", priča Trifkovićeva.

Iako je tender za ova dva projekta imao povoljan epilog, vlasnica „Geoputa” ne propušta da navede i ostale propuste koji su se događali po, kako je rekla, nalogu Zorana Drobnjaka. Njeno preduzeće učestvovalo je na još pet tendera za izradu glavnog projekta, ali je, priča ona, scenario ponovo bio isti.

Na deonici Kelebija - petlja Subotica - jug pobedio je CPV „Vojvodina”. Za izradu glavnog projekta ovo preduzeće dobilo je oko 1,2 miliona evra, mada je „Geoput” za isti posao ponudio cenu od 670.000 evra. Na putu Gornje polje - Caričina dolina posao je dodeljen CIP-u za 1,97 miliona evra, iako je, kako tvrdi Trifkovićeva, „Geoput” na tender izašao sa sumom od 1,13 miliona evra.

"Sve vreme je na mene vršen pritisak sa svih strana da se ne pojavljujem na ovim tenderima. Govorili su mi da sam drska i bezobrazna i da ako ne odustanem više neću postojati kao firma. U svemu tome je prednjačio Zoran Drobnjak", dodaje direktorka „Geoputa”.

Propuste na tenderima koje je Milica Trifković iznela „Blicu” poznati su i ostalim nadležnim organima. Prenela ih je „Putevima Srbije”, komisiji za žalbe, Komisiji za zaštitu ponuđača, Nacionalnom savetu za infrastrukturu (svim članovima i predsedniku) i državnom revizoru.

(Blic/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image