• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od gastarbajtera 5,5 milijardi dolara

Svetska banka je procenila da je srpska dijaspora u 2009. godini poslala u Srbiju 10 odsto više nego godinu ranije, kaže ministar Srđan Srećković.

Doznake čine 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije i da je u proseku svaki stanovnik tokom 2009. "dobio" 700 dolara iz inostranstva, tvrdi ministar za dijasporu Srđan Srećković.

"Problem je što najveći deo tog novca odlazi u potrošnju. Veliki finansijski potencijal srpske dijaspore trebalo bi usmeriti u investicije", kazao je Srećković.

Ministar je najavio da će za mesec dana predstaviti 150 projekata za privredne investicije i ponuditi ih investitorima iz dijaspore. Dodao je da je taj program Ministarstvo pripremilo u saradnji sa Svetskom bankom i Privrednom komorom Srbije.

Srećković je naveo i da je od 2000. godine do sada dijaspra investirala 550 miliona dolara u privredu Srbije i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila 22.000 ljudi.

On je procenio da je u dijaspori četiri miliona Srba.



Srećković je istakao i da je neophodno smanjiti troškove slanja novca iz inostranstva da bi se što veći deo tih transakcija prebacio u legalne tokove.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković kazao je da su prema podacima te banke doznake iz inostranstva 2009. godine iznosile 3,2 milijarde evra, odnosno 4,6 miljardi dolara.

Objasnio je da se podaci razlikuju od procena Svetske banke zbog drugačije metodologije.

Doznake iz inostranstva su 2009. godine imale vrednost 15 odsto izvoza Srbije, kazao je Marković. On je predložio bankama da ponude nove usluge kojima bi se transfer novca iz inostrantva povezao sa štednjom.

Za Srbiju je značajno da smanji troškove transfera novca i nelegalne transfere, a da podstakne plasiranje sredstva od doznaka u investicije, naglasio je Marković.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image