• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PKS pomaže Forum mladih sa invaliditetom

Privredna komora je obezbedila poslovne prostorije, korišćenje mreže predstavništava u zemlji i svetu i praviće sajmove zapošljavanja za osobe sa invaliditetom.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin potpisao je danas sa izvršnim direktorom Foruma mladih sa invaliditetom Željkom Ilićem memorandum o saradnji, koji predviđa zajedničke aktivnosti na primeni novog zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Bugarin je podsetio da je prošle godine donet novi zakon, koji od 24. maja ove godine predviđa obavezu poslodavaca koji imaju do 49 zaposlenih da zaposle jednu osobu sa invaliditetom, a da na svakih sledećih 50 zaposlenih prime po jednog takvog radnika.

Predsednik PKS je kazao da novosnovana preduzeća neće biti u obavezi da zaposle osobe sa invaliditetom dve godine od dana osnivanja, kao i da su u zakonu navedeni penali za poslodavce, u visini od tri minimalne mesečne zarade, za svaku osobu s invaliditetom koju ne zaposle.

On je naveo da je cilj memoraduma da se napravi dobra saradnja PKS i Foruma mladih sa invaliditetom i da se zajedno radi na edukaciji i profesionalnoj obuci privrednika i poslovne javnosti, kako bi zakon zaista zaživeo.

Bugarin je kazao da će se na tome zajednički raditi i u Centru za edukaciju i obrazovanje PKS, kako bi osobe sa invaliditetom mogle da nađu posao i potpuno se integrišu u društvo.



Ilić je kazao da je danas potpisani memorandu odličan primer dobre saradnje različitih institucija sa nevladinim organizacijama osoba sa invaliditetom i da će PKS biti idalan partner u naporima da se primeni novi zakon.

On je kazao da taj zakon predviđa dobre mehanizme, ali da treba edukovati i poslodavce, i osobe sa invaliditetom.

Poslodavac koji bude zaposio osobu sa invaliditetom, uz obezbeđivanje posebnih uslova za rad, moći će da ostvari pravo na naknadu troškova za prilagođavanje radnog mesta, a u slučaju da zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva poslodavac će imati pravo na subvenciju zarade u trajanju od 12 meseci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image