• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subvencionisani krediti samo u dinarima

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbu po kojoj će se od 1. maja kompletno preći na dinarske subvencionisane kredite za privredu i građane.

Takođe, Vlada je odlučila da obezbedi još milijardu dinara iz budžeta za dinarske kredite za likvidnost, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Na taj način biće ukinuta devizna kalauzula za likvidnost privrede, osim za namensku industriju, a kamatna stopa na dinarske kredite za likvidnost biće samo sedam odsto godišnje, rekao je Dinkić.

"Od 1. maja isključivo će se odobravati dinarski krediti za likvidnost privrede i dinarski potrošački krediti ", rekao je Dinkić u kompaniji "Komtrejd" dodajući da će tako privrednici imati veću sigurnost, jer više neće imati rizik deviznog kursa i znaće kolika će biti kreditna rata.

Ministar je naveo da je od 1. februara do danas odobreno privredi i građanima skoro pola milijarde evra kredita, dok su prošle godine banke odobrile 1,1 milijardu evra.

"Znam banke koje odobre kredite u roku od 48 sati, a ima i onih banaka koje odugovlače sa procedurom. Preporučujem građanima da se dobro raspitaju kod kojih banaka će otići", istakao je ministar.

Ministarstvo ekonomije je danas saopštilo da je od 1. februara do 26. aprila ukupno odobreno 25.137 kredita u iznosu od 486.375 evra.

Preduzećima je odobreno 5.152 kredita u iznosu od 432.416 evra kao i 19.985 potrošačkih kredita građanima u iznosu od 53.959 evra.

Dinkić je najavio da će za oko dve nedelje vlada doneti i uredbu kojom će se omogućiti firmama da kupuju računarske softvere domaće proizvodnje putem subvencionisanih kredita.

Vlada je danas donela i uredbu koja građanima omogućuje kupovinu računara domaće proizvodnje putem subvencionisanih potrošačkih dinarskih kredita.

Subvencionisani potrošački krediti odobravaju se sa godišnjom kamatnom stopom od 7,5 odsto, na rok od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

"Za najosnovniju konfiguraciju računara, mesečna rata u prvoj godini otplate bi iznosila svega 200 do 300 dinara mesečno, a u drugoj i trećoj godini od 2.200 do 3.000 dinara", precizirao je Dinkić.

Ministarka telekomunkacija Jasna Matić izjavila je da je važno da se telekomunikacije uključe u paket mera za borbu protiv krize i da se građanima i privredi omogući pristup novoj tehnologiji.

Ona je navela da u Srbiji ima oko 15 domaćih proizvođača računara, najveći su Komtrejd i Pakom, a da je preko 100 proizvođača softvera.

Ministarka je naglasila da se Internet u zemljama Evropske unije (EU) smatra osnovnim ljudskim pravom.

"Jako je bitno da građani mogu da pristupe novim informacijama jer je to način komunikacije danas u svetu", rekla je Matić.

"Internetu se ne može pristupiti bez računara i ovo je način da našim građanima pomognemo da imaju isti standard života kao što je to danas u EU", zaključila je Jasna Matić.

Direktor Komtrejda Veselin Jevrosimović izjavio je da u vreme krize najviše pogođena informatička industrija, koja je pala za 22 odsto i ocenio da će ove mere Vlade Srbije da podstaknu prodaju računara.

"U 2008. godini u Srbiji je prodato 450.000 računara, a 2009. taj broj je pao na 350.000, dok se u ovoj godini očekuje prodaja oko 390.000 računara", rekao je Jevrosimović.

On je naveo da očekuje da će uz pomoć ove uredbe Vlade Srbije, broj prodatih računara u Srbiji ove godine biti oko 440.000.

Jevrosimović je naveo da u Srbiji ima oko 850 registrovanih kompjuterskih i softverskih firmi, tako da od te industrije direktno živi oko 100.000 ljudi.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image