• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogo zahteva za subvencionisane kredite

Od početka primene programa subvencionisanih dinarskih kredita za građane, banke su primile 25.829 zahteva za gotovinske kredite, a za sada je odobreno 9.910 takvih kredita u vrednosti od 1,6 milijardi dinara.

Istovremeno, banke su primile 981 zahtev za dinarske potrošačke kredite, a odobreno je 616 takvih kredita u vrednosti od 36,3 miliona dinara, , pokazali su poslednji podaci Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Od toga je odobren jedan kredit za turističko putovanje u vrednosti od 58.625 dinara, za poljoprivrednu mehanizaciju odobreno je sedam kredita u ukupnoj vrednosti od 937.354 dinara, a za kupovinu nameštaja 246 kredita u vrednosti od oko 13 miliona dinara.

Za kupovinu tepiha banke su odobrile 32 kredita u vrednosti od 321.184 dinara, dok je za podne obloge odobreno dva kredita u vrednosti od 304.229 dinara.

Za kupovinu građevinskog materijala odobreno je 297 kredita u vrednosti od 18,8 miliona dinara, za kupovinu sanitarnih uređaja odobreno je tri kredita u vrednosti od 525.473 dinara, a za belu tehniku odobreno je 28 kredita u vrednosti od 2,3 miliona dinara.

U program odobravanja subvencionisanih dinarskih kredita za građane do sada se uključilo 18 banaka u Srbiji.

U vrhu po broju primljenih i realizovanih zahteva za kredite su Komercijalna banka i Banka Inteza, zatim Unikredit i Sosijete ženeral banka, a u pojedinim bankama još nije podnet nijedan zahtev za subvencionisane dinarske kredite.

Vlada Srbije je 26. marta usvojila program subvencionisanih dinarskih kredita za građane, kao dopunu vladinog paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize.

Maksimalni iznos gotovinskih kredita je 300.000 dinara, a visina kamata 7,5 odsto za građane, čija su primanja ispod 30.000 dinara, a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara.

Rok otplate ovih kredita je tri godine, a period "mirovanja" 12 meseci.

Dinarski potrošački krediti odobravaju se za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga (parket, laminat), bele tehnike, građevinskog materijala (vrata, prozori, keramika, cement i ostali građevinski materijali), sanitarija, turističkih aranžmana u Srbiji, a odlukom vlade od 29. aprila i za kupovinu domaćih računara.

Korisnici ovih kredita mogu da budu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva. Iznos kredita je bez ograničenja, odnosno do visine kreditne sposobnosti klijenta.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 7,5 odsto godišnje. Rok otplate je 36 meseci, dok je grejs period 12 meseci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image