• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavezno zapošljavanje invalida od 24. maja

Poslodavci u Srbiji koji zapošljavaju 20 i više radnika od 24. maja imaće obavezu da u radni odnos prime određeni broj osoba sa invaliditetom.

U suprotnom plaćati penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade, za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili.

Ova obaveza propisana je odredbama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji je donet u maju prošle godine, a primenu ovih odredbi predvideo godinu dana od stupanja na snagu Zakona, odnosno 24. maja.

Poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da u radnom odnosu ima jednu osobu sa invaliditetom, propisuje Zakon.

Najmanje dve osobe sa invaliditetom u radnom odnosu dužan je da ima poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Poslodavac koji ne zaposli osobe sa invaliditetom će plaćati penale u visini trostrukog iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu s propisima o radu, za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Ove penale poslodavac je dužan da uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije prilikom isplate zarada i naknada zarade, a najkasnije do 30. u mesecu za prethodni mesec.

Obaveza uplate penala prestaje sa mesecom u kome je poslodavac zaposlio propisan broj osoba sa invaliditetom.

Novoosnovani poslodavac nema obavezu zapošljavanja invalida u roku od dve dogine od dana osnivanja.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona u pogledu ostvarivanja prava, položaja i zaštite osoba sa invaliditetom koje su u radnom odnosu vršiće Inspektorat za rad, u skladu s propisima iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.

Kontrolu ispunjavanja obaveze zapošljavanja i naplatu penala vrši Poreska uprava, u skladu s propisima o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Propisane su i kazne za prekršaje koje učine pravna lica, kao i odgovorno lice u njemu, odnosno preduzetik.

Tako će novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara biti kažnjeno pravno lice ukoliko ne snosi troškove profesionalne rehabilitacije, ne omogući zaposlenoj osobi sa invaliditetom odsustvo s rada za vreme trajanja profesionalne rehabilitacije, ne ispuni obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom ili prijavi da je zaposlena osoba koja se ne smatra osobom sa invaliditetom u skladu sa ovim zakonom.

Za navedeni prekršaj, novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, a preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 400.000 dinara.

Izuzev pomenutih odredbi, koje će početi da se primenjuju krajem maja, Zakon reguliše podsticaje radi zapošljavanja i stvaranja uslova za ravnopravno uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada.

Zakon reguliše i procenu radnih sposobnosti, profesionalnu rehabilitaciju, obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uslove za osnivanje i obavljanje delatnosti preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugih posebnih oblika zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image