• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROMENE NA KURSNOJ LISTI OD 1. NOVEMBRA, UVODE SE DVE NOVE DEVIZE: Briše se hrvatska kuna, oglasili se iz NBS!

Autor Ivana Lazić

NBS uvodi trgovanje valutama UAE i Severne Makedonije, dok će hrvatska kuna biti isključena sa kursne liste.

 NBS uvodi denar i dirham na kursnu listu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Sloboden pečat/shutterstock

Narodna banka Srbijeod 1. novembra na devizno tržište u Srbiji uvodi trgovanje valutama Ujedinjenih Arapskih Emirata (dirham) i Republike Severne Makedonije (denar), dok će hrvatska kuna od 1. januara 2023. biti isključena s kursnih lista, kada će Hrvatska pristupiti evro zoni.

"Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje", navela je NBS.

Odluka se pre svega odnosi na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan", naveli su iz centralne banke.

Izvor: Sloboden pecat

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

Izvor: Shutterstock

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize, na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

(MONDO/Kurir)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image