• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorivo opet poskupljuje sledeće nedelje

Do kraja godine vozači mogu da očekuju samo poskupljenja ili eventualnu stagnaciju cena naftnih derivata. Novo poskupljenje, šesto za samo četiri meseca, očekuje se već sredinom naredne nedelje i to u proseku za oko tri dinara po litru.

Tako će benzin koštati paprenih 118,70 dinara za litar, dok će maksimalna cena evrodizela biti 119 dinara. Ako se obistine procene stručnjaka da će barel nafte do kraja godine koštati 100 dolara, benzin bi kod nas mogao da košta oko 125 dinara, piše današnji "Blic".

Novi presek cena Ministarstvo energetike trebalo bi da uradi u ponedeljak, a trenutno su prognoze da je maloprodajna cena od poslednje promene skočila za oko sedam odsto.

Nakon ovakve sumorne najave čini se da izmena uredbe o cenama derivata koju je Vlada nedavno donela nije imala efekat na stabilizaciju cena. Naprotiv, dovela je do toga da nema više periodičnih minimalnih pojeftinjenja od dinar ili dva.

S obzirom na to da se sada čeka na promenu cena na svakih mesec dana, i to za čak 3,5 odsto, a nafta na svetskim berzama ima tendenciju rasta, teško da do kraja godine može biti silazne putanje cene benzina.

Kako tvrdi Zorana Mihajlović-Milanović, stručnjak za energetiku, cena nafte će do kraja 2010. svakako dostići 100 dolara za barel.

"U svakom slučaju niže cene nafte neće biti. U ovakvoj situaciji izlazi na videlo koliko je trenutni obračun cena derivata pogrešan. Treba pratiti kretanje cena derivata na relevantnim berzama, a ne nafte. O tome je bilo priče pre oko godinu dana, ali se ništa nije desilo. Sada se postiže samo kontraefekat, jer vozači kupuju gorivo u susednim zemljama. A šta država radi? Opet podiže cenu goriva", ističe Milanovićeva.

Trenutno litar košta 115,70 dinara, dok je najviša propisana cena evrodizela 116 dinara za litar, mada je za utehu što na mnogim pumpama ovaj derivat košta i desetak dinara manje.

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta” kaže da je granica od 3,5 odsto koja se čeka za promenu cene dosta visoka.

"Promena uredbe je samo način da se Vlada obezbedi i da se ne oseća krivom zbog češćeg povećanja cena. Mislim da gorivo još dugo neće pojeftiniti. Zapravo je vrlo izvesno da nas do 2011. čekaju samo poskupljenja", navodi Atanacković.

Nafta je u protekle tri nedelje poskupela na više od 86 dolara za barel, a zatim se spustila na 83 dolara, da bi zatim ponovo skočila na u ovoj godini rekordnih 87 dolara.

Ovakve manje oscilacije ne čude s obzirom na to da mnogo toga utiče na njenu cenu. Nedavna erupcija vulkana na Islandu koja je prizemljila avione u Evropi spustila je cenu crnog zlata, ali je uspostavljanje avio-saobraćaja ubrzo uticalo na njegov skok.

Kraj 2010. godine je rok kada bi tržište naftnim derivatima u Srbiji trebalo da se otvori, i svi upućeni su do sada naglašavali da bi to jedino moglo da donese niže cene.

Privatni naftaši očigledno već razmišljaju o budućnosti, pa su tako Naftnoj industriji Srbije tokom nedavnih pregovora ponudili da sklope ugovore o ekskluzivnoj kupovini naftnih derivata iz rafinerija u Pančevu i Novom Sadu u zamenu za davanje benzinskih pumpi u franšizu.

Kako se sada čini, razgovori su zapeli, a privatnici čak razmišljaju o stvaranju nove naftne kompanije, što stručnjaci tumače kao dobar pokušaj udruživanja i način opstanka na tržištu, zaključuje "Blic".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image