• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže misija MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda doputovaće danas u Beograd i započeti tehničke razgovore u okviru četvrte revizije kreditnog stend-baj aranžmana sa Srbijom.

Kako je agenciji Beta rečeno u Narodnoj banci Srbije (NBS), tehničke konsultacije će trajati do kraja ove sedmice.

Plenarni sastanak predstavnika Vlade Srbije i NBS sa predstavnicima MMF-a planiran je za ponedeljak, 17. maj, a predviđeno je da Misija 25. maja završi dvonedeljnu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog 2,9 milijardi evra, naveli su u Narodnoj banci.

Šef kancelarije MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je da će glavna tema razgovora biti dogovor o rastu prosečnih plata i penzija u javnom sektoru.

Iako predstavnici ove međunarodne finansijske institucije nemaju običaj da u javnosti komentarišu razgovore sa srpskim vlastima, uoči i za vreme posete misije, ovoga puta Lisovolik je za "Politiku" rekao da konačnog dogovora o povećanju plata i penzija ove godine - još nema.

Povećanje nije dogovoreno u Vašingtonu na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. A da bi se na ovo pitanje stavila tačka, objašnjava Lisovolik, moraće tri različita problema da se reše u isto vreme.

Prvo, mogu li stope rasta prosečnih plata u javnom sektoru i penzija u narednih nekoliko godina biti jednake, kao što to predlaže Vlada Srbije, naveo je on.

Drugo, kako je rekao, da li će takva povećanja, fiskalno i ekonomski, Srbija moći sebi da priušti u narednih nekoliko godina, i treće, kako će se srpske vlasti obavezati da će eventualna povećanja sprovesti bez stvaranja dodatnih troškova u državnoj kasi.

Za sada, bez obzira na to što je napredak po prvom pitanju postignut, konačnog dogovora nema, rekao je Lisovolik osvrćući se na razgovore koje je naša delegacija vodila u Vašingtonu sa predstavnicima MMF.

Ova tri pitanja za nas su neodvojiva i dogovor bi trebalo da podrazumeva usaglašavanje stavova oko ove tri ključne stvari istovremeno, zaključio je Lisovolik.

Ministarska finansija Srbije Diana Dragutinović ranije je kazala da će glavne teme razgovora sa MMF-om biti poreska i penzijska reforma u Srbiji.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image