• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berze: Pustite Grčku, gledajte kompanije

Umireni paketom EU i MMF za spašavanjem Grčke, invetitori se okreću neočekivano dobrim kompanijskim kvartalnim izveštajima poslovanja.

Jačanje tržišta akcija, podstaknuto prošlonedeljnim paketom za spasavanje evra, nastavljeno je i danas jačanjem vrednosti svetskih akcija na jednonedeljne maksimume, dok su akcije tržišta u usponu povećale vrednost za blizu jedan odsto.

Evro je, međutim, izgubio nešto od svog rasta i ugovaran je blizu nedavnih minimuma prema dolaru pod pritiskom jenjavanja nada u rast ekonomije zone evra.

Praznik Vaznesenja u kontinentalnoj Evropi ograničio je trgovinu, ali su velika tržišta bila otvorena, preneo je Rojters.

Svetske akcije su ove sedmice ojačale blizu šest odsto nakon prošlonedeljnog sporazuma EU i MMF o paketu od 750 milijardi evra za suzbijanje suverene dužničke krize.

Investitori su posle tog paketa počeli da posvećuju veću pažnju fundamentalnim činiocima, kao što su stanje evropskih ekonomija i korporativna zarada, reagujući manje na strahovanja zbog problema Grčke i nekih drugih članica EU.

Panevropski FTSEurofirst 300 ojačao je pola procenta, nakon što je ove sedmice povećao vrednost više od osam odsto, nadoknadivši prošlonedeljne gubitke.

Američke akcije su, takođe, otvorene u porastu, pri čemu su S&P 500 i Nasdak dobili na vrednosti 2,25 do 2,5 poena.

Trgovcu su počeli da posvećuju pažnju nedavnom talasu objavljivanja podataka o korporativnoj zaradi, koja je bila "veoma pozitivna i koja daje podsticaj tržištima akcija", ukazao je strateg za deonice u kompaniji "Berkliz velt" Henk Pots.

"Kvartalni rezultati su premašili tržišna očekivanja i analitičari sada prognoziraju daleko bolje izglede za preostali deo godine", dodao je on.

Kad je u pitanju evro, koji je pogođen suverenom dužničkom krizom i zabrinutošću za stabilnost same zone evra, podsticaja je bilo daleko manje.

Zajednička evropska vluta je danas oslabila na jednonedeljni minimum pod pritiskom strahovanja kako će zahtevi za fiskalno pooštravanje u zoni evra uticati na ekonomski rast i da li će slabije članice tog bloka uspeti da ostvare neophodna budžetska kresanja.

Evro je ugovaran u padu 0,2 odsto, po 1,2580 dolara, što je blizu prošlonedeljne najniže vrednosti za 14 meseci. U odnosu na jen evro je pojeftinio 0,5 odsto i skliznuo na rekordni minimum prema švajcarskom franku.

Investitori strahuju da će krhak oporavak u zoni evra - privredni rast od 0,2 odsto u prvom kvartalu - biti pogođen neophodnošću članica da skrešu troškove kako bi smanjile svoje narasle deficite.

"Fiskalno pooštravanje u zoni evra biće širokoobuhvatno, što je negativno po evro", ukazao je valutni strateg u banci "BNP Pariba" Jan Stanard.

Lideri Portugalije su danas odlučili da uvedu nove stroge mere štednje, nakon što je vlada Španije u sredu saopštila da će ove godine smanjiti plate zaposlenih u javnim službama za pet odsto, zamrznuti ih u 2011, skresati investicione izdatke i penzije, i ukinuti 13.000 radnih mesta u javnom sektoru, kako bi ostvarila ciljeve EU za visinu deficita.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image