• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: "Sažem" nije odustao od Niša

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je večeras u Nišu da francuski "Sažem" nije odustao od otvaranja pogona u tom gradu.

"Pozitivno je što je jedna velika firma prepoznala mogućnost da u Nišu, kada se za to steknu uslovi, razvije jedno veliko postrojenje za proizvodnju pametnih električnih brojila koja mogu biti deo projekta pametne mreže za prenos električne energije i njenu potrošnju", rekao je Đelić novinarima na otvaranju međunarodnog skupa iz oblasti mikro i nanoelektronike "Miel 2010."

"Preduslov za to je da se raspišu tenderi za nabavku električnih brojila, ali posao oko pregovaranja i obezbeđivanja kredita i garancija za te kredite ne idu uvek željenom brzinom", kazao je Đelić, navodeći da su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom u toku.



Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković rekao je ranije da će tenderi za savremena električna brojila biti raspisani u septembru ili oktobru ove godine i da je u toku priprema tenderske dokumentacije.

"Za nabavku električnih brojila odobrena su dva kreditna aranžmana od po 40 miliona evra i u toku je procedura obezbeđivanja garancija za te kredite", rekao je Marković novinarima prilikom završetka prve faze trafo stanice "Niš 8" krajem prošlog meseca.

On je precizirao da je jedan kreditni aranžman vezan za Evropsku banku za obnovi za razvoj u visini od 40 miliona evra, a drugi u istom tolikom iznosu za Evropsku investicionu banku.

EPS je, takođe, predvideo još 10 miliona evra iz sopstvenih sredstava za električna brojila i za taj iznos tender će biti raspisan na osnovu Zakona o javnim nabavkama, naveo je Marković.

Đelić je otvorio međunarodni naučni skup iz mikro i nanoelektronike, na kome učestvuje oko 90 eksperata iz više od 30 zemalja sveta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image