• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Statistički smo izašli iz krize

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je Srbija formalno i statistički posmatrano izašla iz krize, pošto je rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju bio oko jedan odsto.

Predsednik vlade je, međutim, dodao da se to još ne oseća u životnom standardu građana. Cvetković je istakao, na predavanju slušaocima Škole nacionalne odbrane, da će pravi ekonomski oporavak u Srbiji nastati sa značajnijim privrednim rastom i prekidom porasta nezaposlenosti.

On je rekao da je jedan od najvećih tekućih problema u našoj zemlji nezaposlenost koja je i dalje prisutna, iako se smanjuje tempo rasta lica bez posla.

Premijer je naglasio da je strašteški problem Srbije i neadekvatna struktura privrede koja bi u većoj meri trebalo da se zasnivana na proizvodnji razmenjivih dobara, a ne na uslugama i nerazmenjivim dobrima.

On je podsetio da je u 2010. godini planiran privredni rast od dva odsto, a u 2011. ekonomska ekspanizija od tri do tri i po procenta.

"Iza toga očekuje se da će privredni rast u Srbiji stabilizuje na pet do šest odsto godišnje, što bi bio vrlo dobar rast", ukazao je Cvetković.

Govoreći o kursu domaće valute, on je istakao da problem nije nestabilnost dinara već prevelika eurizacija u Srbiji, zbog čega vlada radi na procesu deurizacije i podsticanja dinarskih kredita i dinarske štednje.

Premijer je podsetio da je Srbija u 2008. godini imala platnobilansni deficit od 17 odsto BDP -a koji je lani smanjen na šest odsto BDP -a. Budžetski deficit je u 2009. bio je 4,2 odsto vrednosti BDP -a, a privredni pad oko tri procenta.

Cvetković je istakao da je opšti cilj Vlade Srbije da Srbija postane zemlja sa razvijenom privredom i demokratijom, a takođe i država socijalne pravde.

Navedeni ciljevi se ne dostižu u okviru mandata jedne vlade, ali služe kao vrsta putokaza gde zemlja treba da se kreće, rekao je Cvetković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image