• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MRSNA ILI POSNA SLAVA, KOJA JE SKUPLJA? Glavni sastojci drastično poskupeli - evo koje su sada cene

Autor Aleksandar Blagić

Krsna slava za većinu Srba predstavlja najvažniji događaj u godini. Uprkos krizi, domaćini neće štedeti svoje novčanika kada se radi o pripremi slave.

 Mrsna i posna slava cena Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Krsna slava u Srbiji predstavlja za većinu stanovništva najvažniji događaj u kalendarskoj godini. Uprkos krizi, domaćini neće štedeti svoje novčanike. Trpeza mora da izgleda što bogatije, bila ona posna ili mrsna i gosti moraju da budu siti. U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira. Kako je cena ribe ranije bila veća od cene mesa, za posnu slavu je ranije bilo potrebno izdvojiti i više novca. Danas su se cena mesa i ribe gotovo izjednačile.

Posna slava

Priprema posne trpeze za krsnu slavu ranije je važila za skuplju u odnosu na mrsnu slavu. To više nije slučaj, jer se cena ribe gotovo izjednačila sa cenom mesa. Glavno jelo posne slavske trpeze je riba. Najčešće pastrmka, šaran i oslić. Takođe, popularna je i morska riba poput fileta, lososa, brancina i orada, kao i plodovi mora.

Za filete oslića potrebno je izdvojiti 950 dinara za kilogram, a za šnicle šarana 1.200 dinara, dok je kilogram pastrmke u ribarnicama 650 dinara. Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Đurđic, koji je 16. novembra, ribu treba da naruče bar tri nedelje ranije, najkasnije do početka meseca.

Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca. Pečeni šaran i pastrmka su od 1.500 do 2.000 dinara (negde čak i više). Kao što važi za meso, tako je i za ribu, za 20 gostiju morate pripremiti minimum oko 15 kilograma ribe. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 3.000 dinara. Zabluda je da sitni posni kolači i posne torte inače koštaju manje nego oni sa mlečnim proizvodima i jajima. Kilogram ovih posnih poslatica koštaju jednako kao i mrsni. Ne zaboravimo najvažnije, pola kilograma žita je 400 dinara, slavska sveća 350, a za namirnice koje su potrebne u pripremi slavskog kolača potrebno je izdvojiti oko 500 dinara. Prema računici, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 54.000 dinara. Međutim, mnogi građani potrošiće i više ili manje spram svojim mogućnostima i broju gostiju.

Mrsna slava

Najveći izdatak na mrsnoj slavskoj trpezi, a bez čega je ista i nezamisliva, je meso. Tu su i mesne prerađevine, sarma, razne salate, sitni kolači i kiflice. Samo za meze to jest različite smesne prerađevine potrebno je između 4.000 i 6.000 dinara. Osim suhomesnatog i jaja će biti poseban izdatak. Cena jaja porasla je 47 odsto od oktobra prošle godine, 10 komada je prošlog novembra bilo oko 140 dinara, a ovog 220 dinara. A ako biste želeli da koristite domaća jaja, ona su na pijaci po komadu minimum 30 dinara. Za 20 gostiju će vam trebati minimum 20 komada, tako da bi računica na kraju bila između 440 i 600 dinara.

Kilogram jagnjećeg pečenja je oko 2.500 dinara, dok je za kilogram prasećeg pečenja potrebno izdvojiti malo manje novca, oko 1.700 dinara. Inače u toku prošle godine, kilogram jagnjetine koštao je 1.700, a prasetine 1.350 dinara. 20 gostiju će moći da namiri minimum 10 kilograma mesa. 

Uz pečenje, i sarma je najčešći glavni obrok koji ne može da prođe bez svinjskog ili junećeg mlevenog mesa, čiji je kilogram između 600 i 800 dinara. Za izradu 40 sarmi trebaće vam oko 2 kilograma mesa, a cena svih potrebnih namirnica za pripremu sarmi košta oko 4.000 dinara. Za kilogram ruske salate potrebno je kupiti namirnice u iznosu od oko 2.000 dinara, a tu su i ostale sezonske salate. Cifra na kraju za ove priloge je oko 4.000 dinara. Ako domaćica sama sprema kolače, za tri kilograma potroši se oko 3.000 dinara, a za veliku tortu minimum 3.000 dinara. Kilogram kiflica košta 700 dinara, a potrebno je obezbediti barem 3 kilograma. Ne zaboravimo sokove, kafe i alkoholna pića, pa će jedno domaćinstvo (u zavisnosti od broja gostiju) i za to odvojiti minimum 10.000 dinara. Kada se svede računica, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mrsnu slavu izdvoji oko 50.000 dinara. Ova cifra bila je 15.000 dinara manje do prošle godine.

(MONDO/Espreso)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image