• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS imao gubitke od 4,4 milijarde dinara

Naftna industrija Srbije zabeležila je u 2009. godini gubitak 4,4 milijarde dinara, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

On je izrazio očekivanje da će ove godine poslovati pozitivno sa dobitkom od oko 1,9 milijardi dinara.

Osnovni razlozi za gubitak NIS-a su, prema njegovim rečima, pad vrednosti dinara u januaru kao i isplata otpremnina za zaposlene.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je NIS u periodu od februra do decembra prošle godine zabeležio dobitak 2,9 milijardi dinara, ali je kompanija na kraju godine, ipak, imala negativan rezultat zbog gubitaka koje je zabeležila u janauru 2009. godine.

Kravčenko je rekao da u 2010. godini kompanija planira dobitak 1,9 milijardi dinara i najavio da će NIS ove godine za investicije izdvojiti oko 378 miliona dolara i to za modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu i rekonstrukciju oko 60 benzinskih pumpi.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2010. godine na poslovanje NIS-a negativno se odrazio pad prodaje naftnih derivata koji kod svih učesnika na tržištu u Srbiji beleže smanjenje od oko 20 odsto.

Poslovanje NIS-a u prvom kvartalu ove godine otežavao je pad vrednosti dinara prema vodećim zapadnim valutama od oko 11,5 odsto, naveo je Kravčenko, izražavajući očekivanje da će u drugom kvartalu 2010. godine doći do postepene stabilizacije dinara, kao i stabilizacije na tržištu naftnih derivata kada je u pitanju ponuda i potražnja.

Kravčenko je naveo da je kompanija u prošloj godini uplatila 74 milijarde dinara poreza, što je za 20 milijardi više nego 2008. godine.

On je izrazio očekivanje da će NIS biti spreman za izlazak na Beogradsku berzu u junu ove godine kao i da otvaranje tržišta naftnih derivata od 2011. godine.

On je naveo i da su 17. maja, na sednici Upravnog odbora NIS-a usvojena kompanijska dokumenta kojima su uklonjene neke formalne poteškoće za izlazak na berzu.

Naftna industrija Srbije, u kojoj 51 odsto kapitala ima ruski Gaspromnjeft, trebalo bi da do polovine godine postane otvoreno akcionarsko društo, nakon čega će akcija te kompanije biti puštene u promet na Beogradskoj berzi.

Vladi Srbije je nakon prodaje većinskog udela Gaspromnjeftu ostalo 49 odsto akcija u NIS-u.

Nakon što građani Srbije preuzmu oko 24 miliona akcija, odnosno 15 odsto od ukupnog broja akcija, a bivši i sadašnji radnici kompanije dodatnih 4,34 odsto, Vlada Srbije biće vlasnik 29,7 odsto akcija.

Gasrpomnjef je većinski udeo u NIS-u preuzeo u februaru 2009. godine, nakon što je platio 400 miliona evra i obevezao se da će uložiti oko 550 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i poslovanja.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image