• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar slabi zbog "regionalnih kretanja"

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je danas da su pritisci na slabljenje dinara, poslednjih dana, posledica regionalnih kretanja na finansijskim tržištima.

Marković je na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji u Srbiji, održanom u NBS, istakao da su zbog toga oslabile i druge valute u regionu, kao što su, recimo, mađarska forinta ili poljski zlot, i to u većoj meri nego dinar.

Prema njegovim rečima, dalje kretanje kursa dinara prema evru zavisiće od nastavka navedenih regionalnih kretanja, ali i od uspeha pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će uticati na premiju rizika.

Marković je ukazao i da je slabljenje dinara od decembra do februara bilo sezonskog karaktera, kao i da se sa jenjavanjem krize može očekivati ponovno ubrzavanje trenda jačanja domaće valute.

Govoreći o strategiji NBS za sprovođenje procesa "deevroizacije", viceguverner je naveo da se ona zasniva na tri stuba - stvaranju uslova za očuvanje makroekonomske stabilnosti, jer bez stabilnih ekonomskih prilika nema ni poverenja u domaću valutu, zatim razvoju tržišta dinarskih obveznica, kao i razvoju tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Dinar je danas nastavio da slabi prema evru i to za 0,73 odsto, ili za 73 pare, uprkos jučerašnjoj intervenciji centralne banke od 90 miliona evra, tako da je zvanični srednji kurs evra na istorijski najnižih 100,9856 dinara za jedan evro.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image