• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od telekomunikacija prihod 1,5 milijardi evra

Republička agencija za telekomunikacije objavila je danas da je ukupan prihod na tržištu telekomunikacija Srbije prošle godine iznosio 1,5 milijardi evra, što je 6,7 odsto manje nego 2008. godine.

Izvršni direktor Ratela Milan Janković izjavio je na konferenciji za novinare da je vrednost tržišta telekomunikacija procenjena na 10 milijardi evra, a da je učešće tog sektora u bruto domaćem proizvodu prošle godine je 4,8 odsto.

Janković je na predstavljanju izveštaja o radu Ratela od 2005. do 2009. godine rekao da su investicije u 2009. godine iznosile 284 miliona evra, što je oko 21 odsto manje nego 2008. godine.

Ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije je porastao sa 2,4 miliona u 2005. na 3,1 miliona u 2009. godini, a kako je rekao Janković, ostvaren je napredak u tom sektoru i digitalizacija je povećana na 97 odsto.

U mobilnoj telefoniji broj korisnika povećan sa 5,5 miliona u 2005. na 9,8 miliona u 2009.

Janković je rekao, broj 3G korisnika povećan je za 250.000 u 2007. kada je to uvedeno, na 860.000 u prošloj godini.

Broj pretplatnika kablovskih usluga usluga je milion i u Srbiji posluje 78 kablovskih operatera, a kako navodi Janković Ratel nije zadovoljan jer tu nema striktne konkurencije i operatori su geografski podeljeni.

Broj pretplatnika na internet usluge je 1,7 miliona i ima 199 internet operatora. Janković je rekao da je smanjen broj dajl ap (dial-up) korisnika za 30 odsto i utrostručen broj ADSL korisnika.

Janković je rekao da je problem što je smanjena mogućnost korisnika da plate sve te servise, zbog smanjenja prosečne plate i kupovne moći.

"Da bi se tržište telekomunikacija dalje razvijalo, osim poboljšanja telekomunikacione infrastrukuture, mora da se poveća i standard građana da bi mogli da plaćaju nove servise", rekao je Janković.

Kako je rečeno, Odbor za saobraćaj i veze Skupštine Srbije jednoglasno je prihvatio Izveštaj o aktivnostima Republičke agencije za telekomunikacije za 2009. godinu, sa okvirnim planom rada za 2010.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image