Zbog psokupljenja cena stanova, mnogi razmišlajju o gradnji kuće, koja košta 500 evra po kvadratu, a sa kvalitetnijim materijalom kvadrat ide i do 750 evra. Vodeći se ovom računicom, kuću od 80 kvadrata sa svim priključcima vode, struje i gasa može da se napravi za 62.900 evra, a radovi su gotovi za tri meseca.

Prema tome, ista kvadratura kuće izađe i upola manje u odnosu na stan, međutim samo u slučaju da imate svoje zemljište, jer to ne ulazi u ovu računicu. Dodatni troškovi osim same gradnje su kanalizacija i priključenje vode, struje, gasa, što ukupno košta oko 2.500 evra. Uvoođenje struja košta 1.500 evra, gasa 1.000 evra, priključak za voda 500 evra, a kanalizacija 400.

Izvođač radova Dejan Milenković kaže da kuća može vrlo brzo da se završi, ukoliko se radi u kontinuitetu i da gradnju nekretnine ništa ne osporava.

"To može vrlo brzo da se završi. Naravno, sve zavisi od veličine, ali neka standardna kuća na sprat, može biti kompletno sagrađena za dva do tri meseca" - kaže Milenković.

Cene placeva

Milenković kaže da su cene placeva porasle u gradovima, dok su u manjim naseljima znatno pristupačnije. Na sajtu nekretnine.rs plac na Vračaru po jednom aru prodaje se za skoro 40.000 evra, međutim prema rečima našeg sagovornika Milenkovića, na toj lokaciji on košta i do 200.000 evra.

Za izgradnju kuće potrebno je minimum tri ara placa, a kada je u pitanju kvadratura objekta na ovoj lokaciji, Milenković kaže da može da bude i do 400 kvadratnih metara, u zavisnosti od toga koliko se gradi u vis, odnosno koliko će kuća imati spratova.

Problem gradnje kuće u gradovima, konkretno u Beogradu, je što su cene zemljišta na atraktivnim lokacijama astronomske. Tako je pre nekoliko meseci oglas za prodaju placa u Ulici Milana Tepića od devet ari, šokirao mnoge jer j cena po aru iznosila čak 210.000 evra. Uprkos poskupljenjima manje opštine su i dalje su znatno pristupačnije.

Uknjižen ar u centru Barajeva na sajtu nekretnine.rs prodaje se za 1.070 evra, dok se nadomak ovog mesta, u mestu Boždarevac ar može naći i za 710 evra. Na opštini Vranić, gde stanovništvo uglavnom živi u kućama, ar košta 1.600 evra i pogodan je za gradnju. A nešto bliže u Jajincima, ta cena dostiže čak 4.000 evra.

(MONDO/Blic)