• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRADNJA KUĆE JEFTINIJA OD STANA, SVE GOTOVO ZA 3 MESECA: Cena za 80 kvadrata nikad povoljnija, ali o OVOME vodite računa

Autor Ivana Lazić

Zbog rasta cena nekretnina, trenutno je isplativije graditi kuću, ali pod uslovom da imate svoje zemljište.

 Šta je isplativije graditi kuću ili kupiti stan Izvor: YouTube/screenshot/tehnickyo

Zbog psokupljenja cena stanova, mnogi razmišlajju o gradnji kuće, koja košta 500 evra po kvadratu, a sa kvalitetnijim materijalom kvadrat ide i do 750 evra. Vodeći se ovom računicom, kuću od 80 kvadrata sa svim priključcima vode, struje i gasa može da se napravi za 62.900 evra, a radovi su gotovi za tri meseca.

Prema tome, ista kvadratura kuće izađe i upola manje u odnosu na stan, međutim samo u slučaju da imate svoje zemljište, jer to ne ulazi u ovu računicu. Dodatni troškovi osim same gradnje su kanalizacija i priključenje vode, struje, gasa, što ukupno košta oko 2.500 evra. Uvoođenje struja košta 1.500 evra, gasa 1.000 evra, priključak za voda 500 evra, a kanalizacija 400.

Izvođač radova Dejan Milenković kaže da kuća može vrlo brzo da se završi, ukoliko se radi u kontinuitetu i da gradnju nekretnine ništa ne osporava.

"To može vrlo brzo da se završi. Naravno, sve zavisi od veličine, ali neka standardna kuća na sprat, može biti kompletno sagrađena za dva do tri meseca" - kaže Milenković.

Cene placeva

Milenković kaže da su cene placeva porasle u gradovima, dok su u manjim naseljima znatno pristupačnije. Na sajtu nekretnine.rs plac na Vračaru po jednom aru prodaje se za skoro 40.000 evra, međutim prema rečima našeg sagovornika Milenkovića, na toj lokaciji on košta i do 200.000 evra.

Za izgradnju kuće potrebno je minimum tri ara placa, a kada je u pitanju kvadratura objekta na ovoj lokaciji, Milenković kaže da može da bude i do 400 kvadratnih metara, u zavisnosti od toga koliko se gradi u vis, odnosno koliko će kuća imati spratova.

Problem gradnje kuće u gradovima, konkretno u Beogradu, je što su cene zemljišta na atraktivnim lokacijama astronomske. Tako je pre nekoliko meseci oglas za prodaju placa u Ulici Milana Tepića od devet ari, šokirao mnoge jer j cena po aru iznosila čak 210.000 evra. Uprkos poskupljenjima manje opštine su i dalje su znatno pristupačnije.

Uknjižen ar u centru Barajeva na sajtu nekretnine.rs prodaje se za 1.070 evra, dok se nadomak ovog mesta, u mestu Boždarevac ar može naći i za 710 evra. Na opštini Vranić, gde stanovništvo uglavnom živi u kućama, ar košta 1.600 evra i pogodan je za gradnju. A nešto bliže u Jajincima, ta cena dostiže čak 4.000 evra.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko

Prodao sam stan u Beogradu i kupio kuću van grada 4 ipo puta veće kvadrature plus plac..i to mi je najbolji potez koji sam uradio u životu.. nebih se vratio nikada

Petar

Stan od 80m2 je solidne velicine a kuca od 80m2 je mala.Imao sam plac,sazidao kycu od 170m2,plus kotlarnica 30m2 plus tri garaze.Sa namestajem me izaslo 150.000e.Dve ipo god je proslo od temelja don sam se uselio.Kuca kada se sazida mora da odstoji kao prvo, a kao drugo majstori se dugo cekaju,

Maximus

Za tri meseca možda da se grubo ozida ..čekanje majstora..večno..za svaku fazu...izrada fasade..bar dve..tri nedelje...ako imaš sreće...

special image