• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomisti: Bez drame sa dinarom

Ekonomski analitičari se slažu sa prof Jurijem Bajecom, savetnikom premijera, da kurs dinara do kraja godine ne bi trebalo značajnije da pada u odnosu na evro.

Domaći ekonomski eksperti su u izjavama Tanjugu ove nedelje ukazivali da je osnovni uzrok slabljenja dinara prema evru - nedovoljno jaka i nekonkurentna srpska privreda, pa se i u narednom periodu može očekivati postepeno slabljenje domaće valute, osim u slučaju značajnijih intervencija Narodne banke Srbije, što znači da ipak ne treba očekivati dramatični pad vrednosti domaće valute.

Uprkos očitoj tendenciji pada domaće valute, koja je proteklih nekoliko dana stalno gubila pređašnju vrednost prema evru, a danas će opasti na 101,9389 dinara za zajedničku novčanu jedinicu "evrolenda", Bajec veruje da, ukoliko Srbija dobije pozitivnu ocenu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), to će značiti podršku njenoj ekonomskoj politici i delovaće na kurs dinara umirujuće.

Bajec smatra da će se to dogoditi bez obzira da li će Srbija povući novu tranšu ranije ugovorenog zajma od Fonda.

On je ukazao da je kurs dinara odraz trenutne snage privrede Srbije, njenog izvoza i stanja platnog deficita.

"Budimo realni. Dinar jača u meri u kojoj jača srpska privreda, njen izvoz, u kojoj se smanjuje platni deficit", naglasio je Bajec u izjavi novinarima.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris izrazio je očekivanje da će se u narednih nekoliko meseci kurs stabilizovati oko srednje vrednosti od 100 dinara za evro, uz manje fluktuacije iznad i ispod te vrednosti.

"Mislim da u narednih par meseci možemo očekivati stabilizaciju valute. NBS ima dovoljan nivo deviznih rezervi da može da interveniše i mislim da se neće ni ustezati od intervencije ukoliko se nastavi dalje gubljenje vrednosti dinara", ocenio je Fabris.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ukazao je da je fundamentalni razlog za slabljenje dinara prema evru nekonkurentnost domaće privrede, jer Srbija previše deviza odvaja za uvoz, odnosno za servisiranje duga.

On je napomenuo da na kretanje kursa utiču i dešavanja u okruženju pošto nepovoljna očekivanja u pogledu razvoja događaja u Grčkoj destimulišu investitore, pre svega one koji su orijentisani ka finansijskim tržištima u regionu.

Nikolić je naglasio da ne vidi nijedan faktor koji bi mogao da značajnije stabilizuje kretanje kursa do prodaje "Telekoma Srbija", a, prema njegovim rečima, čak i prodaja će imati pozitivnog efekta na kurs, možda, u rasponu od nekoliko meseci i biće iscrpljena nakon toga.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je reč o poželjnom pravcu kretanja kursa s obzirom na to da bi u narednom periodu cilj Srbije trebalo da bude oporavak izvoza.

"Do oporavka izvoza neće doći ako dinar bude imao i dalje relativno visoku vrednost u odnosu na evro", rekao je Savić i primetio da NBS nije ovih dana značajno intervenisala na tržištu, što upućuje na to da i centralna banka ocenjuje da ovo nije dramatična promena.

Guverner Narodna banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić smatra da nema bojazni da centralna banka neće moći da održi stabilnost kursa jer, kako je ukazao, NBS u deviznim rezervama ima tri puta više deviza nego što je to trenutna količina dinara u opticaju.

Jelašić je rekao, objašnjavajući razloge naglog pada vrednosti dinara prema evru, da je to, između ostalog, posledica slabljenja evra prema dolaru, od približno 20 odsto tokom proteklih 12 meseci.

Dinar će i sutra, četvrti dan za redom, nastaviti da slabi prema zajedničkoj novačnoj jedinici evrozone, uprkos intervenciji centralne banke na tržištu od 40 miliona evra i to za 23 pare ili 0,23 odsto, na novu rekordno nisku vrednost, objavila je NBS.

NBS je, inače, juče na međubankarskom deviznom tržištu prodala 40 miliona evra, kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, u toku ove nedelje je prodala 180 miliona evra, a od početka godine ukupno 836,5 miliona evra.

U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image