• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fijatov" dobavljač gradi fabriku u Srbiji

Sporazum o gradnji fabrike auto delova u Kragujevcu koja će zaposliti oko 400 ljudi potpisali su danas ministar ekonomije Mlađan Dinkić, predsednik italijanske fabrike "Manjeti Mareli" Euđenin Razeli i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Vrednost investicije je 60 miliona evra a fabrika će proizvoditi delove za 200.000 vozila godišnje.

Ugovor je potpisan u okviru Prve međunarodne investicione konferencije u autoindustriji Srbije, koja se održava u Centru "Sava", a njime je predviđeno i da se u okviru postojeće fabrike "Pas" postave proizvodne linije za plastične delove.

Srbija će obezbediti bespovratna sredstva u iznosu od 10 miliona evra i omogućiti da nova fabrika posluje u slobodnoj carinskoj zoni kao i subvencije od 800 evra po svakom novozaposlenom radniku.

Posle potpisivanja sporazuma, na prvoj međunarodnoj investicionoj konferenciji u Automobilskoj industriji Srbije, Dinkić je ukazao da se radi o ključnom dobavljaču "Fijata".

On je istakao da je još važnije što su predstavnici "Fijata" najavili da će do 2013. godine u Srbiji proizvesti komponente za "fijat punto" u vrednosti od milijardu evra, dok će ukupan izvoz "Fijatovih" automobila iz Srbije dostići 1,5 miliona evra.

Dinkić je izrazio uverenje da Srbija postaje centar automobilske industrije Jugoistočne Evrope s obzirom da će biti proizvođač ne samo automobila, već i jedna od ključnih zemalja gde će se proizvoditi auto-komponente.

To je šansa da se promeni struktura srpske privrede od uvozno orjentisane ka izvoznoj, a podsticaji koje daje srpska vlada, a koji su najpovoljni u Jugoistočnoj Evropi će se višestruko isplatiti, istakao je Dinkić.

Samo sa "Manjelijem" je potpisan direktan sporazum, dok će ostale dobavljače birati sam "Fijat", kao i raspored tih fabrika. Vlada će pokušati da što više proizvođača komponenti locira van Kragujevca u mestima gde nema toliko inostranih investicija, ukazao je ministar.

On je podsetio da je "Fijat" u decembru uplatio 100 miliona evra, a pre toga investirao u adaptaciju fabrike i dodao da se sada radi na projektu modernizacije fabrike koji je nešto kasnio zbog krize, ali sada je dobio "vrlo povoljno ubrzanje".

S obzirom da je novom strategijom "Fijata" kragujevačka fabrika svrstana u jednu od najvažnijih fabrika te kompanije u svetu, znači da se nalazimo na dobrom putu, zaključio je Dinkić.

Grad Kragujevac se obavezao da će infrastrukturno opremiti zemljište i obezbediti lokalne poreske olakšice.

Fabrika je u vlasništvu "Fijat grupe" i poseduje 77 proizvodnih pogona u 16 zemalja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image