• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravili 2,5 puta više traktora

Proizvodnja traktora u Srbiji prošle godine je znatno povećana tako da je sklopljeno oko 2.700 komada, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Proizvodnji i plasiranju traktora na tržište doprineli su subvencionisani potrošački krediti za nabavku poljomehanizacije, kao krizna mera Vlade, istakao je Mirko Milovanović, samostalni savetnik u Udruženju za metalsku i elektroindustriju Privredne komore Srbije (PKS).

On je na sednici Grupacije proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora istakao da se ta vrsta subvencionisanih kredita, pored direktnog uticaja na domaću proizvodnju, indirektno pozitivno odrazila i na proizvođače komponenti za traktore.

Direktor Industrije mašina i traktora (IMT) Slobodan Petrović kazao je da je situacija u toj vrsti proizvodnje prošle godine, zahvaljujući kreditima koje je odobravalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja , bila značajno bolja nego prethodnih godina.

IMT je prošle godine zabeležio rast fizičkog obima proizvodnje od 300 odsto, a ukupna prodaja je bila učetvorostručena, rekao je Petrović, precizirajući da je prodaja na domaćem tržištu lane bila veća za 270 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Poslovni gubici IMT-a u u 2008. godini iznosili su 302 miliona dinara, a u prošloj godini su, zahvaljujući rastu obima proizvodnje i prodaje, bili smanjeni na nešto manje od 65 miliona dinara, istakao je Petrović.

"Da je ovaj trend iz druge polovine 2009. godine nastavljen i ove godine, prvi put od sankcija bi došli u situaciju da poslujemo bez gubitaka ili sa malim dobitkom", rekao je on, dodajući da je, međutim, ove godine došlo do određenog zastoja u odobravanju te vrste kredita.

Problem se javio kada je Ministarstvo poljoprivrede najavilo da će dodeljivati sredstva za kupovinu nove mehanizacije, jer su banke "zakočile" i prestale da odobravaju tu vrstu kredita, kazao je Petrović, ocenjujući da je razloga za to što su kamate za banke lane "bile nešto povoljnije".

Svaki poljoprivrednik, koji ispuni uslove konkursa Ministarstva poljoprivrede za sredstava za kupovinu nove mehanizacije, dobiće pri kupovini traktora 25 odsto povraćaja njegove vrednosti od Ministarstva ekonomije, od Ministarstva poljoprivrede 30 odsto, a za plaćanje preostalih 45 odsto može da dobije kredit.

Petrović je kazao da bi rešenje tog problema moglo biti produžavanje trajanja tog konkursa do kraja godine, umesto do 31. maja, o čemu je, prema njegovim rečima, razgovarao i sa ministrom poljoprivrede.

On je napomenuo da je, kako bi se zaštitili domaći proizvođači, neophodno pronaći način da se potpuno spreči uvoz u Srbiju polovne poljoprivredne mehanizacije koja ne ispunjava potrebne norme kvaliteta.

Neophodno je donošenje posebnog pravilnika za traktore koji bi uzeo u obzir sve evropske norme, rekao je Petrović, ocenjujući da bi Srbiji u potpunosti odgovarao turski model.

U toj zemlji je, nakon donošenja tehničkih propisa za traktore, odmah zabranjen uvoz traktora koje ne zadovoljavaju EU norme, dok je domaćim proizvođačima ostavljen rok za prilagođavanje, ukazao je on.

Petrović je dodao i da je, prema podacima Uprave carina, u Srbiju 2009. godine uvezeno oko 700 polovnih traktora i 700 novih traktora u ukupnoj vrednosti od 19 miliona evra, dok je godinu ranije uvezeno oko 800 polovnih traktora i više od 1.700 novih traktora u vrednosti od 38 miliona evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image