• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Budžetski deficit biće revidiran

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas da su uspešno završeni razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

On je rekao da će vlada morati da revidira predviđeni deficit budžeta sa četiri na 4,8 odsto i da zamrzne penzije i plate u javnom sektoru do kraja godine.

"Mi smo ubeđeni da dogovor s MMF-om predstavlja neku vrstu davanja garancije stranim, pa i domaćim investitorima, da fiskalna i ekonomska politika koja se vodi u ovoj zemlji, jeste održiva i da je ona politika koja će obezbediti stabilnost ne samo na kratak, već i na duži rok", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Posle sednice vlade, premijer je rekao da je postignut dogovor sa MMF-om o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru do kraja godine, pri čemu će iz budžeta biti izdvojeno oko 6,5 milijardi dinara za jednokratnu pomoć zaposlenim u javnom sektoru za najnižim primanjima i penzionerima kao i najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Cvetković je napomenuo da će se pomenutih 6,5 milijardi dinara obezbediti od dividendi javnih preduzeća kojima je osnivač država Srbija.

Vlada treba da utvrdi kriterijume za isplatu jednokatne pomoći u vreme dok su plate i penzije zamrznute, ali je izvesno, kako je rekao Cvetković, da na nju neće moći da računaju svi zaposleni u javnom sektoru, kao ni svi penzioneri.

Kako je istakao, moraće da se utvrdi "crta", odnosno gornja granica primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera kojima bi sledovala pomoć.



Odgovarajući na pitanja novinara, Cvetković je rekao da će dinar ostati i dalje stabilan do kraja godine, pogotovo zato što je NBS spremna da brani stabilnost nacionalne valute imajući u vidu trenutno visoki nivo deviznih rezervi.

Na pitanja o većem obimu izdavanja trezorskih zapisa, Cvetković je naglasio da vlada razmišlja o takvoj mogućnosti i to sa dospećem na tri do pet godina, pošto Ministarstvo finansija, odnosno Uprava za trezor trenutno izdaje te harije od vrednosti sa ročnošću od tri, šeset, 12 i 18 meseci.

Prihodi od prodaje trezorskih zapisa na tržištu, neće se upotrebljavati za "peglanje" deficita budžeta, već za dalju afirmaciju dinara kao nacionalne valute, rekao je Cvetković.

Premijer je rekao i da je danas stigla dobra vest o rastu industrijske proizvodnje u Srbiji koja je u periodu od janura do aprila porasla za 11 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, a samo u prvom kvartalu ove godine je uvećana 4,8 procenata.

U odgoviru na pitanje da li je na sednici vlade raspravljano o osnivanju preduzeća "Koridor 10", Cvetković je rekao da o tome nije bilo reči i objasnio da to preduzeće već postoji, osnovano kao nezavisno preduzeće, a ideja je da se osnivačka prava prenesu direktno na Vladu Srbije.

To preduzeće bi se zvalo "Koridori", pošto će se baviti izgradnjom ne samo Koridora 10 već i nekim drugim važnim saobraćajnim koridorima kroz Srbiju.



Cvetković je rekao da MMF-u nije obećano da će u narednih mesec dana biti otpušten višak zaposlenih u administraciji, nego da će u tom periodu Vlada Srbije preduzeti dodatne korake i akcije kako bi se taj posao završio.

"Čuo sam da smo se navodno sa MMF-om dogovorili da se racionalizacija obavi za mesec dana. To nije tačno", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije.

On je naveo da obaveza Srbije prema MMF-u nije da se za mesec dana otpusti višak zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi, nego da u tom periodu Vlada Srbije pokaže ozbiljnost da spremna da taj posao obavi.

Cvetković je kao dodatne korake i akcije u tom pravcu naveo da će Vlada poslati dopis budžetskim korisnicima u kojem će biti određen rok za smanjenje broja zaposlenih i da će se procenjivati šta je realno u tom smislu.

Premijer Cvetković je najavio kažnjavanje budžetskih korisnika koji ne ispune obaveze o smanjenju broja zaposlenih.

Cvetković je rekao i da je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom uplatila tri miliona dinara opštini Trgovište za sanaciju štete od poplave.

Dodao je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici odlučili da određena sredstva Poreske uprave i Uprave carine ustupi pojedinim opštinama koje su pretrpele štetu od poplave.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić je rekao da sredstava za isplatu pomoći tek treba da se prikupe, kao i da se preračuna o kojoj cifri se radi i koliko njih će moći da dobije pomoć.



On je naglasio da je sa MMF-om postignut dogovor da u aprilu 2011. godine plate zaposlenih u javnom sektoru i penzije na isti način budu ukslađene, odnosno da se povećaju u skladu sa rastom troškova života i dodatno za 0,1 odsto rasta bruto-domaćeg proizvoda.

Naredno usklađivanje bi bilo, kako je kazao, u oktobru 2011. a potom u aprilu 2012. godine. On je negirao da je MMF bio protiv toga da se zakonom precizira da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto proseka plata u Srbiji i naveo da sada prosečne penzije iznose 65 odsto proseka plata.

"Predlozi zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i fiskalnoj odgovornosti, kako je dogovoreno sa MMF-om, najakasnije će u septembru u paketu biti upućeni Skupštini na usvajanje", najavio je Krkobabić.

On je istakao da će Vlada do kraja juna usvojiti predlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, a da još nije u potpunosti pripremljen predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi prvi trebalo da bude usvojen.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image