• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIO fond olakšan za 9.356 stanova

Fond je 90-tih raspolagao sa 10.000 stanova, ali je taj broj danas, zbog otkupa, samo 644 stana. Akcijski fond prodavao akcije u vlasništvu PIO fonda bez njegove saglasnosti.

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvojio je danas Informaciju o imovini tog fonda koja predstavlja osnov za buduće raspolaganje, ali i zaštitu imovine, koja je izražena i u hartijama od vrednosti, udelima i drugim pravima koje Fond poseduje.

Savetnik za imovinska pitanja u PIO fondu Valerijan Kadijević rekao je da je ranije Fond bio u obavezi da stanove daje u otkup, ali da je 2008. godine, odlukom Upravnog odbora, taj trend zaustavljen.

Prema njegovim rečima, Pravilnikom o rešavanju stambenih potreba korisnika penzija ograničen je "odliv" stanova nad kojim PIO fond ima pravo svojine tako što se, kako je rekao, stanovi više nisu davali u otkup već samo u zakup na period od pet godina, sa mogućnošću daljeg produženja ugovora.

Kada je reč o poslovnom prostoru PIO fonda, Kadijević je ukazao da Fond pokušava da utvrdi pravo stanje imovine kojom raspolaže s obzirom na to da postoje objekti koji nisu u vlasništvu Fonda, ali je taj fond u njih godinama ulagao, pa će o takvim slučajevima odluke biti donete na sudu.

On je rekao da je na osnovu ulaganja u izgradnju raznih nepokretnosti prošle godine pravosnažno okončano nekoliko postupaka u korist fonda.

Kadijević je kao primer naveo Centar za rehabilitaciju u Jošaničkoj Banji, čija nezvanična tržišna vrednost sa zemljištem iznosi oko šest miliona evra, a koji je pravosnažnom presudom dodeljen PIO Fondu.

Utvrđeno je i da Fond ima pravo na 45 soba u hotelu "Zdravljak" u Sokobanji, kao i nad Zavodom za rehabilitaciju u izgradnji "Vranjska Banja", čija je nezvanična tržišna vrednost procenjena na oko šest miliona evra.

Zaključen je i ugovor o kupoprodaji između a.d. "Lepenica" iz Batočine i PIO fonda na osnovu koga je fond stekao pravo svojine nad poslovnim prostorom površine 53,94 kvadratna metra.

Kada je reč o banjama i ostalim korisnicima koje je Fond finansirao u poslednjih 30 godina, Kadijević je rekao da su sredstva davana strogo namenski i da o tome postoje podaci.

Kadijević je ocenio da je položaj Fonda PIO pogoršan, nakon usvajanja Izmena i dopuna zakona o privatizaciji, zato što nema svog predstavnika u Akcijskom fondu koji kontroliše hartije od vrednosti.

"Zakonom je utvrđeno da je PIO fond vlasnik akcija, ali u dosadašnjoj praksi je Akcijski fond, bez saglasnosti PIO fonda, prodavao je akcije", ukazao je Kadijević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image