• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srbije: Povoljni krediti i za građevince

Vlada Srbije donela je danas program podrške građevinskoj industriji Srbije, vredan oko 30 milijardi dinara (oko 300 miliona evra).

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kazao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da će program biti realizovan u narednih godinu i po i da će Vlada i lokalne samouprave obezbediti po tri milijarde dinara za taj program.

Prema njegovim rečima, preostalih 80 odsto sredstava za program obezbediće se kreditima poslovnih banaka.

Dinkić je naveo da će prema programu pomoći građevinskoj industriji biti odobravani dinarski krediti bez valutne klauzule sa rokom otplate pet godina i godinu dana počeka, a godišnja kamata biće referentna kamata Narodne banke Srbije plus 2,5 odsto.

On je kazao da će sledeće nedelje biti upućen poziv poslovnim bankama da učestvuju u programu a da će prve investicije početi na leto ove godine. Javni poziv će biti upućen i gradovima i opštinama da podnesu zahtev za učešće u sufinansiranju projekata.

Program je namenjen izgradnji stanova, škola i obdaništa, bolnica i zdravstvenih ustanova, sportskih objekata i institucija kulture.

"Program je usvojen kako bi se pospešio oporavak građevinske industrije Srbije koja je u aprilu ove godine u odnosu na april 2009. zabeležila pad od 11,3 odsto", kazao je on.

Dinkić je dodao da je građevinarstvo u kolapsu, da je visokogradnja blokirana i da je iako stanovi nikada nisu bili jeftiniji svega 3.000 građana konkurisalo za subvencionirane stambene kredite.

Dinkić je kazao i da je od početka godine u privredu i građane "upumpano" oko 814 miliona evra i da je 8.000 preduzeća dobilo kredite za likvidnost.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image