Od početka 2023. godine Novosađani će morati da izdvajaju više novca za grejanje, toplu vodu, gas, struju, parkiranje, a tu su i pijačarina, putarina, verovatno i za javni prevoz. Poskupljenja su počela 1. avgusta sa rastom cene gasa i struje, nastavila se višim cenama vode i kanalizacije, kao i odnošenjem smeća za 12 odsto. Od 1. decembra poskupeo je taksi za oko 10 odsto, a trend će se nastaviti početkom sledeće godine kada će na snagu stupiti nove cene za niz komunalnih usluga.

Krenimo redom od državnih preduzeća. "Elektroprivreda Srbije" će od 1. januara struju naplaćivati za 10 odsto više, što će u proseku povećati račun za nekoliko stotina dinara. Skuplja je i putarina za devet odsto, pa će od Beograda do Subotice koštati 697 dinara, a od prestonice do Niša 970.

"Srbijagas" je najavio da će od 1. januara cena gasa biti viša za oko 11 odsto, što za sobom povlači i poskupljenje usluga kod preduzeća koja koriste ovaj energent. Tako je "Novi Sad - Gas" saopštio svoje cene za narednu godinu: u prvoj kategoriji za malu potrošnju kilovat čas će biti 3,92 dinara, a za vanršnu, ravnomernu i neravnomernu potrošnju kilovat čas je 3,71 dinar. U drugoj kategoriji, za sve grupe kupaca, cena je 3,52 dinara po kilovat času.

Situacija sa gasom uticala je i na cene "Novosadske toplane". Grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratnom metru, te će sad biti 100,5 dinara. Topla voda će poskupeti za oko pet odsto, pa će sada iznositi 236,3 dinara po kubiku. Za isti procenat rastu cene i za poslovne potrošače, kao i za građane koji koristi kaloriometar.

Od 1. januara više novca će se izdvajati i za parkiranje. Sat vremena u ekstra zoni koštaće 80 dinara, u crvenoj 60. Za plavu zonu, u kojoj nema vremenskog ograničenja, plaćaće se 50 dinara po satu. Cena od 95 dinara za dnevno parkiranje u beloj zoni ostaje nepromenjena. Međutim, neke druge kategorije će poskupeti.

Novosadska uprava povećala je i cenu pijačarine za 12 odsto. Ovo ne utiče direktno na sve građane, ali je za očekivati da prodavci "pojačaju" cene, jer će im sada i troškovi biti veći. Osim toga, Gradsko veće je ranije odobrilo nizu javnih preduzeća i gradskih uprava da povećaju cene na osnovu kojih naplaćuju svoje usluge drugim upravama, ustanovama, preduzećima ili građanima.

Iako još nije eksplicitno rečeno, očekuje se i da poskupe karte u javnom prevozu tako da se za jednu gradsku vožnju izdvaja 70 ili 75 dinara. Gradonačelnik Milan Đurić je najavio da se razmišlja o poskupljenju, kao i da se čeka procena Gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad". Nasuprot tome, GSP je jedino preduzeće koje u proteklih nekoliko meseci nije dobilo odobrenje da koriguje cenovnik.

U moru poskupljenja, postoji i nešto što neće poskupeti - porez na nekretnine. Gradsko veće je krajem novembra odlučilo da ovaj poreski namet ostane na ovogodišnjem nivou, koji nije menjan od 2020. godine.

(MONDO/021)