• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osiguranje: Lome koplja oko francuskog modela

Osiguravači traže da se svakom ko osigura život država "vrati" porez u visini četvrtine premije plaćene u protekloj godini.

Vlada Srbije je spremna da ponudi izjednačavanje poreskog tretmana dobrovoljnih penzijskih fondova i životnog osiguranja, ali time osiguravači nisu zadovoljni, piše u svom prvom broju internet magazin "Sve o osiguranju".

Situacija u Hrvatskoj je, kako navode, obrnuta - osiguravači su nezadovoljni što nemaju isti poreski tretman kao privatni penzijski fondovi.

U Srbiji je i dalje neizvesno da li će država uvesti poreske olakšice za životno osiguranje po modelu koju su zahtevali osiguravači koji se bave životnim osiguranjem. U isto vreme u Hrvatskoj se razmišlja o ukidanju podsticaja za tu vrstu štednje, dok se planira uvođenje olakšica za poslodavce koji uplaćuju u dobrovoljne penzijske fondove.

Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije, izjavio je da se još analizira koliko bi prihoda drzava morala da se odrekne ako bi se uveo "francuski model" olakšica koji su predložile osiguravajuće kompanije.

Taj model predviđa povraćaj poreza za one koji su uplaćivali životno osiguranje u visini od 25 odsto uplaćene premije u prethodnoj godini.

Ilić je, kako navodi pomenuti magazin, rekao da je država spremna da izjednači poreski tretman životnog osiguranja sa olakšicama koje imaju dobrovoljni penzijski fondovi, a koje podrazumevaju oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa poslodavcima na uplate za zaposlene u dobrovoljni penzijski fond do 3.894 dinara.

Osiguravači nisu zadovoljni idejom izjednačavanja tretmana sa penzijskim fondovima iz više razloga. Prvi je taj što se te beneficije odnose samo na uplate poslodavaca radnicima, što znači da one ne bi obuhvatile celokupnu populaciju Srbije, čak ni celu radnu populaciju.

Drugi razlog je taj što bi to značilo uplatu premije u dinarima, dok je po mišljenju 13 osiguravača koji se bave životnim osiguranjem, "prednost životnog osiguranja upravo štednja u evrima", precizira sajt u vlasništvu Profit medija konsaltinga.

S druge strane, u Hrvatskoj osiguravači zameraju vladi što životna osiguranja neće imati isti status kao dobrovoljni penzijski fondovi kad je o podsticajima reč. Hrvatska vlada je, u sklopu mera za oporavak privrede, najavila ukidanje svih poreskih olakšica među kojima su i one za životno osiguranje i dobrovoljne penzijske fondove.

Međutim, u istom paketu mera stoji da Ministarstvo finansija Hrvatske do decembra ove godine treba da predloži model po kome bi se uveli poreski podsticaji za poslodavce koji radnicima uplaćuju privatne penzije u tzv. "treći stub".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image