• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milion evra u sušenje voća

"Sirogojno kompanija" otvara kod Užica pogon za sušenje voća najmoderniji na Balkanu.

Jedno od najvećih preduzeća za proizvodnju, otkup i preradu voća u užičkom regionu, zlatiborska "Sirogojno kompanija", danas u požeškom selu Rupeljevu svečano pušta u rad novosagrađeni pogon za sušenje jagodičastog voća, najbolje opremljen na Balkanu.

Direktor i vlasnik "Sirogojno kompanije" Rade Ljubojević izjavio je Tanjugu da je u izgradnju ove sušare, površine 1.000 kvadratnih metara, uloženo oko milion evra. Na poslovima pripreme i proizvodnje biće angažovano tridesetak radnika.

Ljubojević tvrdi da će sušeno jagodičasto voće iz ovog pogona naći tržište u SAD, Japanu i Evropi , gde će se u maloprodaji pojaviti u malim pakovanjima, a biće plasirano i u prehrambenu i konditorsku industriju širom sveta.

"U ovu fabriku ugrađena je savremena oprema iz SAD i Evrope, a sama tehnologija sušenja voća zasnovana je na kombinaciji iskustava i znanja iz naše prošlosti i preporuka domaćih i svetskih stručnjaka iz oblasti ishrane", rekao je Ljubojević.

On je najavio da će novosagrađena sušara za sirovinu uglavnom koristiti proizvode iz užičkog regiona - maline i drugo jagodičasto voće, kao i šljive i jabuke, dok će oko 2.000 tona borovnice otkupljivati na jugu Srbije.

"Sirogojno kompanija" je u prošloj godini, prema rečima njenog vlasnika, otkupila, preradila i na inostrano tržište plasirala oko 5.000 tona zamrznutog voća.

U ovoj kompaniji sa ponosom ističu da je u prošloj godini proizvedeno i izvezeno oko 120 tona organski uzgajanih malina, čiji je međunarodni sertifikat proizvodnje Sirogojno dobilo pre dve godine.

"U organsku proizvodnju ovog voća, bez upotrebe veštačkih đubriva, pesticida i drugih hemijskih preparata, u prošloj godini bilo je uključeno 170 malinara, čiji su se proizvodi u specijalnim pakovanjima našli u supermarketima širom Evrope, kao i Australije i Japana", izjavio je Tanjugu Ljubojević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image