• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA VISINU PENZIJE KLJUČNA SU DVA FAKTORA! Evo koliko primaju oni koji su ceo život radili za minimalac!

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Oni koji su 40 godina radili za minimalac danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

 Kako se obračunava penzija Izvor: TV Prva/screenshot

Mnogi se pitaju kolika će im biti penzija kad za to steknu uslove. Od 1. januara 2023. godine žene u starosnu penziju mogu da odu sa 63 godine i šest meseci života i minimum 15 godina radnog staža. Uslovi za odlazak muškaraca u penziju ostali su isti. 

Što se tiče obračuna penzije, računica je vrlo jasna - što više godina staža i veća plata, biće i veća penzija. Formula za računanje penzije je vrlo jasna, ali je činjenica da ona zavisi od ova dva pomenuta faktora. Oni koji su 40 godina radili za minimalac danas mogu da računaju da će im penzija iznositi 23.596 dinara, prema računici Fiskalnog saveta. Ova računica pokazuje da oni, koji su imali platu 50.000 dinara, mogu da očekuju penziju od 29.495 dinara. 

Zaposleni koji su primali 70.000 dinara danas bi imali penziju u visini od 41.290 dinara. Zarada od 90.000 dinara "donela" bi penziju od 53.090 dinara. Limit za obračunavanje penzija jeste plata od 200.000 dinara. Najniža penzija u Srbiji je oko 24.000 dinara. 

Formula za izračunavanje penzije nije uopšte jednostavna. Visina penzije određuje se na osnovu ličnog i opšteg boda. Kako bi se došlo do ličnog boda potrebno je da se izračuna lični koeficijent. On se izračunava kada se svaka godišnja zarada podeli sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama. Onda se zbir dobijenih bodova podeli sa godinama staža. 

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto. Nakon što je određen koeficijent taj broj podelimo sa godinama staža i dobija se lični bod. Na kraju se dobijeni iznos pomnoži sa opštim bodom koji je na primer u januaru 2022. iznosio 909,45 dinara.

(MONDO/Bliz Biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arsenije

Hoće li ukinuti penale za one koji su sa punim stažom otišli u penziju pre 65. godine? Kuma mi ima 45 (četrdeset pet) godina staža i zdravstveno stanje joj ne dozvoljava više da radi, a imaće penziju 8% manju jer ima samo 63 godine.

Penzioner u najavi

@Arsenije Kuma sa tim stazom od 45 god. ide u PUNU penziju bez umanjenja po sili zakona.

dragan

za ovako male penzile kriva je drzava zato sto je dozvolila privatnicima da mogu u nedogled da isplacuju minimalac.plata treba da iznosi kao potrosacka korpa.

special image