• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suša ulaganja u srednjoj i istočnoj Evropi

Direktna strana ulaganja u region prepolovljena u prošloj godini, objavio je Bečki institut za međunarodna ekonomska istraživanja (WIIW).

"U pojedinim zemljama još nije dovršen proces privatizacije, što je podržalo rast ulaganja u Albaniju i Crnu Goru, a prigušilo ih u Srbiji", izjavio je autor studije Gabor Hunja.

Lane su direktna strana ulaganja u regiji srednje i istočne Evrope iznosila 58,5 milijardi evra, spustivši se nadomak nivoa iz 2005. Poređenja radi, u 2008. su dostigla vrednost od 111,5 milijardi evra.

Institut procenjuje da će se direktna strana ulaganja u ovoj godini povećati za 14 posto, pri čemu se najizrazitiji rast očekuje u Poljskoj i Rusiji, čije bi privrede trebalo da ostvare visoke stope rasta, preneo je sajt Business.hr.

U grupi novih članica EU, Slovačka i Slovenija su prošle godine zabeležile negativan priliv direktnih stranih ulaganja, što znači da je strani kapital vraćen u domicilnu zemlju.

Mađarska, Letonija, Litvanija i Češka su evidentirale značajan pad ulaganja, veći od 50 posto.

Hunja je objasnio da "inostrani sektor igra važnu ulogu i često dominira u brojnim sektorima novih članica EU-a", značajno doprinosi njihovom BDP-u, pa je na njega snažno uticao pad aktivnosti u toj regiji 2009.

On je dodao da su zemlje jugoistočne Evrope na još nižem stepenu razvoja nego nove članice EU-a i u većini slučajeva su privukle manje direktnih inostranih ulaganja nego ta grupa, posebno kada su u pitanju izvozno orijentisani sektori.

U Hrvatskoj je vrednost stranih ulaganja u 2009. više nego prepolovljena u odnosu na prethodnu godinu i bila je u visini gotovo 1,88 milijardi evra. U 2008. iznosila je 4,19 milijardi evra.

Bečki institut za ovu godinu prognozira daljnji pad ulaganja u Hrvatskoj, ističući da se takav trend najvećim delom pripisuje presušivanju zajmova matičnih kompanija podružnicama u regiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image