• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povezan staž u FAP-u i Zastava oružju

Ministarstvo finansija je izvršilo uplatu za povezivanje staža za više od 4.000 radnika u pet preduzeća, u ukupnom iznosu od 1,417 milijardi dinara.

Staž je povezan, pored ostalih, za 1.490 radnika Fabrike automobila Priboj i za 2.583 zaposlena u kragujevačkoj Zastavi oružje.

Po ovom osnovu, zaključno sa jučerašnjim danom, povezan je staž za više od 36.600 radnika, u ukupnom iznosu od 11,21 milijardi dinara.

Uplaćena sredstva su bespovratna, a najnovija, peta uplata je izvršena na osnovu zaključka vlade od 17. februara.

Tim zaključkom omogućeno je povezivanje staža određenim preduzećima koja imaju neizmirene obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, za period od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

Time je Vlada Srbije omogućila penzionisanje radnika koji ispune zakonski osnov za odlazak u penziju, navedeno je u saopštenju.

Bespovratna sredstva uplaćuju se preduzećima koja posluju sa više od 50 odsto državnog kapitala, koja su u postupku pripreme za privatizaciju ili preduzećima koja su u postupku privatizacije.

Preduzeća koja su privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji i Zakonu o privatizaciji, mogu da povežu staž svojim radnicima zaključivanjem ugovora o zaduživanju radi povezivanja staža, uz dostavljanje sredstava obezbeđenja plaćanja. Ta preduzeća obavezu po osnovu povezivanje staža treba da izmire u roku od četiri godine, sa odloženim plaćanjem od godinu dana i kamatom u visini eskontne stope Narodne banke Srbije.

Do sada, zahteve za povezivanje staža podnelo je 712 kompanija, za 118.842 zaposlena. Od toga, 508 preduzeća ispunjava uslove da dobiju bespovratna sredstva iz budžeta Republike, dok će preostale 204 kompanije moći da iskoriste drugu vrstu pomoći države.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image