• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Sa novim zakonom NBS još jača

Centralna banka ne sme da finansira vlast a državnim organima izričito zabranjeno da ugrožavaju njenu samostalnost i nezavisnost.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da bi izmene Zakona o centralnoj banci trebalo da ojačaju njenu nezavisnost i samostalnost, a da je njena finansijska nezavisnost neophodan preduslov za ostvarivanje svih vidova nezavisnosti.

"Ključne novine u zakonu su jačanje sva četiri ključna kriterijuma nezavisnosti i samostalnosti NBS, a to su funkcionalna, institucionalna, personalna i finansijska nezavisnost", rekao je Jelašić obrazlažući predložene izmene Zakona o NBS u Skupštini Srbije.

Princip samostalnosti i nezavisnosti centralne banke je, kako je naveo guverner u ostavci, sredstvo za ostvarivanje njenog osnovnog cilja, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena i stabilnosti finansijskog sistema.

Jelašić je rekao da je radi jačanja institucionalne nezavisnosti izričito propisana zabrana državnim organima, organizacijama i drugim licima da ugrožavaju samostalnost i nezavisnost NBS ili da vrše uticaj na nju u obavljanju svojih funkcija.

Izmenama zakona, kako je kazao Jelašić, predviđeno je osnivanje izvršnog odbora NBS koji će preuzeti sva ovlašćenja dosadašnjeg Monetarnog odbora i na koji će biti prenesen deo ovlašćenja guvernera.

Jelašić je dodao da izvršni odbor preuzima veću odgovornost u oblasti očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema, a Savetu guvrnera se poveravaju dodatna ovlašćenja posebno u sferi finansijskog poslovanja.

Predviđeno je unapređivanje nadzorne uloge Saveta guvernera NBS, preciziranje odredbi o izboru i prestanku funkcije, kao i odredbi o sukobu interesa guvernera, viceguvernera i članova Saveta.

Izmenama zakona predviđeno je da guvernera bira Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika na predlog predsednika Republike, i na mandat od šest godina.

"Precizno je definisana i imovina NBS i način na koji se raspodeljuje njena dobit i pokrivaju gubici", rekao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, pojačavanje nezavisnosti i samostalnosti NBS povećava njenu odgovornost za donete odluke i veću transparetnost njenog rada.

"Jačanje nezavisnosti i samostalnosti NBS ne isključuje saradnju sa nosiocima ekonomske politike već je stavlja na preciznije i pravno izvesnije osnove", rekao je Jelašić.

Novina zakona je, kako je kazao, izričita odredba da centralna banka ne može finansirati nosioce vlasti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image