• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI MALIŠANI OSTVARUJU PRAVO NA DEČIJI DODATAK! Evo koliko dobijaju mesečno - Potrebno je da se ispune ovi uslovi

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Cenzus za dečiji dodatak usklađen je 1. jula 2022. godine.

 Cenzus za dečiji dodatak 2023 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u našoj zemlji, ostvaruje dečiji dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, po članu porodice ne prelazi cenzus. 

Pravo na dečiji dodatak može da ostvari i roditelj koji je strani državljanin, a koji ima status stalno nastanjenog stranca u Republici Srbiji. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se 1. januara i 1. jula počevši od 2019. godine. Ove godine cenzus, koji je trebalo da bude usklađen 1. januara, još nije objavljen. 

"Nismo još uvek dobili cenzus za 1. januar. Čim budemo dobili biće objavljen", kazali su za MONDO iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Cenzus se usklađuje na osnovu podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike, sa kretanjem indeksa potrošačkih cena na teritoriji Republike Srbije u prethodnih šest meseci, a njihove nominalne iznose utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Cenzus, koji je usklađen 1. jula 2022. godine, iznosio je 10.707,90 dinara po članu porodice. Ukoliko je reč o jednoroditeljskoj porodici cenzus iznosi 13.920,28 dinara. Cenzus za jednoroditeljske porodice za decu sa smetnjama u razvoju i dete sa invaliditetom za koje postoji mišljenje interresorne komisije iznosi 12.894,44 dinara. 

Podnosilac zahteva može da ostvari pravo na dečiji dodatak i za dete višeg reda rođenja od četvrtog, ukoliko zbog starosne granice za neko od prvo četvoro dece po redu rođenja više ne može da ostvari pravo. Pravo na dečiji dodatak ima i staratelj deteta. Ovo pravo može da ostvari za najviše četvoro sopstvene dece u porodici i za svako dete bez roditeljskog staranja o kome neposredno brine.

Detetu pripada dečiji dodatak ako ima svojstvo učenika osnovne škole, odnosno svojstvo redovnog učenika srednje škole do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a najduže do navršenih 20 godina života. Ovo pravo pripada i detetu koje iz opravdanih razloga nije započelo školovanje u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno koje započne školovanje kasnije ali u svojstvu redovnog đaka u srednjoj školi. Dete ostvaruje ovo pravo do završetka srednje škole, a najduže do 21. godine života. 

Dečiji dodatak pripada za dete sa smetnjama u razvoju i dete sa invaliditetom za koje je doneto mišljenje interresorne komisije, koja je obrazovana u skladu sa propisima iz oblasti prosvete sve dok je obuhvaćeno vaspitno obrazovnim programom i programom osposobljavanja za rad, a za dete nad kojim je produženo roditeljsko pravo najduže do 26 godina.

Dečiji dodatak za dete koje je ostvarilo pravo iznosi 3.569,30 dinara. Dečiji dodatak za dete za koje je ostvareno pravo, za jednoroditeljske porodice i staratelje iznosi 4.640,08. Dečiji dodatak za dete za koje je ostvareno pravo, za roditelje deteta sa smetnjama u razvoju i deteta sa invaliditetom, za koje postoji mišljenje interresorne komisije koja je obrazovana u skladu sa propisima iz oblasti prosvete, i za dete koje ostvaruje dodatak za pomoć i negu drugog lica, a koje ne koristi usluge smeštaja iznosi 5.353,96 dinara. Dečiji dodatak za dete koje ispunjava uslove za uvećanje po više osnova, a najviše do 80 odsto iznosi 6.424,74 dinara. 

I ove vrednosti se usklađuju 1. januara i 1. jula. 

Rodteljski dodatak

Roditeljski dodatak usklađuje se 1. januara i 1. jula, počev od 2019. godine, na osnovu podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike, sa kretanjem indeksa potrošačkih cena na teritoriji Republike Srbije u prethodnih šest meseci, a njihov nominalni iznos utvrđuje rešenjem ministar nadležan za socijalna pitanja.

Roditeljski dodatak koji je usklađen 1. jula 2022. godine za prvo dete iznosio je 321.900,00 dinara i to jednokratno. Za drugo dete iznosio je 285.544,04. On se daje na 24 jednake mesečne rate po 11.897,67 dinara. Za treće dete iznosio je 1.713.264,24 dinara na 120 jednakih mesečnih rata po 14.277,20 dinara. Za četvrto dete dodatak iznosi 2.569.896,36 dinara na 120 jednakih mesečnih rata po 21.415,80 dinara.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Србија до Токија Русија до милвокија

Шта рећи осим: ,,Срам вас било."

Rade

Deca bez roditeljskog staranja koja se školuju a žive u porodicama srodnika bi trebalo da dobiju dečiji dodatak bezuslovno. Ne razumem, prvo imaju pravo na besplatan vrtić, a kad krenu u školu, sve se plaća, i užina, i pribor, i knjige. Hranitelji su naravno namireni, a bliski srodnici, recimo bake i deke NE. Zakoni su inače katastrofa za ovu kategoriju dece, ali ipak verujem da će gospodin Šapić uskoro bar nešto promeniti na bolje.

Nikola

Ove cifre su sramota za ovu drzavu! To nije dovoljno ni za uzinu sa ovim cenama!

 Cenzus za dečiji dodatak 2023