• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iduće nedelje gorivo jeftinije 2 do 3 dinara

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas Tanjugu da bi sledeće nedelje trebalo oceckivati pojeftinjenje goriva za dva do tri dinara po litru.

Milosavljević je rekao da je pad cena naftnih derivata u našoj zemlji zasnovan na tekućem i očekivanom pojeftinjenju nafte na svetskom tržištu.

"Verujemo da ćemo iduće nedelje imati prvo pojeftinjenje goriva u Srbiji u ovoj godini, što je vrlo značajno i psihološki, budući da smo od početka godine, pa evo do ovih dana imati sve poskupljenje za poskupljenjem i kao posledica rasta cena goriva na svetskim berzama nafte, ali i slabljenja vrednosti dinara u odnosu na dolar i na ostale valute", kazao je on.

Cena nafte je krenula dole, dodao je ministar trgovine, izražaavjući oceckivanje da će se cena detrivata u Srbiji i dalje snižavati, ukoliko se usvoji raniji predlog za smanjenje akcize na gorivo od oko desetak dinara po litru.

Kada je reč o politici akciza na gorivo, Mailosavljević je podsetio na raniju inicijativu Ministarstva trgovine i usluga, za šta se i on lično zalagao, sa ciljem da se analizira kretanje na tržištu naftnih derivata i predlože aktivnosti za povećanje prometa, koji je u prvih pet meseci opao 20 do 30 odsto, prema istom lanjskom periodu, u zavisnosti od vrste derivata.

Ukoliko bi se brzo usvojio predlog za smanjenje akciza, Milosavljević tvrdi da bi u toku udarnih letnjih meesci na našem tržištu imali značajan rast prometa derivata, jer bi se tranzitni putnici kroz Srbiji znatno više odlučivali da kupuju gorivo u našoj zemlji, nego u okolim državama, gde je trenutno jeftinije.

"Tokom jula i avgusta imamo oko milion i po vozila koja u tranzitu kroz Srbiju, a dosta naših građana idu prema jugu u sezoni letnjih odmora, tako da svi oni, umesto kod nas, radije gorivo nabavljaju u susednim zemljama", kazao je Milosavljević, uz opasku da zbog toga Srbija ostaje uskraćena za deo akciza i poreza na dodatu vrednost, koji su značajn izvor budžetskih prihoda.

Prema rečima Milosavljevića, cena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini je za 10 do 12 dinara u proseku manja nego u Srbiji, a nešto niža u Hrvatskoj i u Mađarskoj.

Gorivo je, dodao je Milosavljević, osetno jeftinije u tri susedne države: Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji.

"To je razlog da treba da se ponašamo racionalno i da zbog te razlike u ceni ne motivišemo putnike u tranzitu da gorivo natoče u Bosni ili u Hrvatskoj ili u Mađarskoj, da prođu kroz teritoriju Srbije i da opet tankuju gorivo u Makedoniji, Bugarskoj ili nekim drugim okolnim zemljama", zaključio je Milosavljević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image