• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško do letnjeg posla

Ponuda sezonskih poslova u prestonici ove godine slabija nego prethodne. Iako su srednjoškolci i studenti sve spremniji da za džeparac zavrnu rukave, preduzeća traže "sezonce" najčešće za kratkotrajne dnevne poslove.

Najmanje plaćeno je čišćenje i slaganje robe u magacinima, oko 110 dinara po satu, a najviše mogu da zarade promoterke, piše današnji "Press".

Najsigurniji put do legalnog sezonskog posla je pretraživanje specijalizovanih sajtova na internetu ili učlanjenje u omladinsku zadrugu. Ipak, i kod njih je kriza.

U junu prošle godine na sajtu "Infostud" bilo je aktuelno čak 23 odsto oglasa više nego danas. Smanjena potražnja najviše se osetila kod oglasa za građevinske radnike jer je građevinska industrija u zastoju.

"Samo u aprilu i maju 2010. godine bilo je oko 11 odsto manje oglasa za sezonske poslove u odnosu na isti period prošle godine. Razlikuju se i kategorije traženih oglasa, tako da su se u 2009. godini najviše tražili građevinski radnici, dok su u 2010. traženiji ugostiteljski radnici", kaže za "Press" Branislav Jovanović, portparol "Infostuda".

Traže se promoterke na rolerima, fizikalci, pomoćni radnici u kafićima i restoranima, a ponekad i operateri u kol-centrima, monitori saobraćaja na prometnim mestima ili oni koji lepe nalepnice i pakuju i sortiraju robu.

Za nezaposlene i starije od 26 godina sve je manje sezonskog ili dodatnog posla zbog toga što za njih poslodavci moraju da plate veću osnovicu za doprinose. Zbog toga su poslovi koji se tokom leta nude uglavom namenjeni studentima i učenicima.

"Poslodavci se trude da one koji su kod njih zaposleni na neodređeno vreme zbog velike krize i besparice opterete dodatnim poslom da ne bi morali da zapošljavaju dodatne radnike", kaže Pavao Milošević, direktor Omladinske zadruge "Zemun".

Za sezonske poslove obično se sklapaju ugovori o obavljanju povremenih i privremenih poslova za period od jednog do 120 radnih dana. Članarina se uplaćuje na godišnjem nivou, tako što se odbija od prve uplaćene zarade, kada poslodavac uplati sredstva na račun zadruge.

"Članovi imaju pravo da odbijaju poslove koji im se nude, ali ukoliko potpišu ugovor, dužni su da posao obave u skladu sa njim, kao i da se pridržavaju neophodnih mera zaštite na radu. Ukoliko ne poštuju to pravilo, mogu da budu isključeni iz evidencije članstva", objašnjava Slavica Despotović iz OZ "Grof".

Cena rada za kratkotrajne poslove, od dva do tri dana, ugovara se kao dnevnica, dok se za poslove u kontinuitetu, koji traju najmanje jedan mesec, plaća po radnom času. Cenu radnog sata u svakom pojedinačnom slučaju određuje poslodavac, a ona se kreće od 110 do 300 dinara po satu, dok je prosečna dnevnica od 1.200 do 1.600 dinara.

"Nabolje su plaćene devojke koje rade sajamske promocije, a visina dnevnice kreće se od 2.500 do 5.000 dinara. Kada je reč o muškarcima, najbolje se zarađuje na utovaru i istovaru, do 2.000 dinara dnevno", kaže Aleksandar Milić iz OZ "Bulevar".

Oni koji obavljaju privremene i povremene poslove preko omladinske ili studentske zadruge imaju pravo na osiguranje zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, pa se u takvim situacijama radniku isplaćuje novčana naknada.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image