• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJSKUPLJI STAN U BEOGRADU PRODAT ZA DVA I PO MILIONA €! Evo gde je luksuzna nekretnina koja se prostire na 383 kvadrata

Autor Uroš Matejić

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra.

 Nekretnine-14.jpg Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u četvrtom kvartalu, iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2 plaćen 2.469.888 evra.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti u poslednjem kvartalu prošle godine, beleži pozitivne trendove, što potvrđuje povećanje ukupnog obima novčanih sredstava koje su bile uključene u promet.

Republički geodetski zavod Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a najveći broj ugovora, ukupno 774, zaključeno je u kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

"Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 procenata međugodišnje (12 odsto u trećem kvartalu 2022.", kažu u RGZ.

Kada je reč o načinu plaćanja, 9 procenata svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21 odsto).

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što, kako kažu u RGZ, predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 procenata tokom poslednjeg kvartala 2022. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

"Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima „zlatnu sredinu“ u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta", poručuju u RGZ.

(MONDO/Novosti)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maki

I zena i ja samo ga gledali. Al vlasnik nije hteo da spusti na 5 hiljada odmah u kesu ostalo na rate 150 mesecno. Kaze ne isplati mu se da ceka moje cukununuke.

special image