• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Kurs vezan za inflaciju dobar samo špekulantima

Takav model je već višen u Latniskoj Americi i nije dao dobre rezultate i na njemu samo zarađuju špekulanti, kaže budući guverner.

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da je cilj ovog "argentinskog" monetarnog modela usklađivanja kursa da se ne dozvoli preterano slabljenje, ali ni jačanje nacionalne valute.

Manjkavosti takvog usklađivanja to što bi se sa indeksiranjem išlo do u nedogled, navodeći da je u slučaju Latinske Amerike bilo previše predviđanja, ali i previše kalkulisanja.

"Istovremeno, potpuno predvidljiv kurs je loš jer otvara prostor za špekulante, odnosno obezbeđuje sigurnu zaradu na kursnim razlikama", istakao je Šoškić za "Politiku".

Ideju o vezivanju kursa za inflaciju zajednicki su izneli Srpski poslovni klub "Privrednik", Savez ekonomista Srbije i Udruzenje korporativnih direktora u dokumentu koje su poslali Šoškiću i najvišim državnim funkcionerima.

Članovi ta tri udruženja su u pismu srpskim zvančnicima izneli i zamerke da je na odbranu kursa potrošena milijarda evra iz deviznih rezerva.

Na pitanje kako mogu devizne rezerve da se sačuvaju, a da se kurs dinara agresivnije brani, Šoškić je ocenio da je to nemoguće.

"E, to ne može. Ta dva stava su u suprotnosti jedan s drugim. Jednostavno, i jedno i drugo ne ide. Agresivnija odbrana dinara podrazumeva veće trošenje sredstava iz deviznih rezervi", istakao je predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić,

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image