• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TDR: Kriza je, ali nam u Srbiji dobro ide

Tvornica duhana Rovinj (TDR) ostvaruje poslovne uspehe na srpskom tržištu, uprkos krizi koja vlada na tržištu duvanskih proizvoda u regionu, ocenio je predsednik uprave Davor Tomašković.

"TDR je tokom 2009. godine prodao u Srbiji više od 1,6 milijardi komada cigareta i ostvario tržišno učešće od devet odsto, što je ozbiljno povećanje u odnosu na pre tri godine, kada je naše učešće bilo šest odsto", rekao je Tomašković novinarima na prezentaciji poslovanja kompanije u fabrici u Kanfanaru Rovinju.

TDR je prošle godine ostvario prihod od 20 miliona evra na srpskom tržištu, a u budžet uplatio 38 miliona evra, kazuju podaci ove kompanije, koja očekuje dalji rast tržišnog učešća u Srbiji.

Na pitanje novinara iz Srbije da li Hrvatska ima necarinske barijere za uvoz cigareta i duvana iz Srbije, Tomašković je odgovorio da je hrvatsko tržište liberalizovano još sredinom 2009. godine.

"Nije moje da komentarišem poslovnu politiku konkurencije, ali pravo pitanje nije da li postoje necarinske barijere. Hrvatsko tržište je potpuno liberalizovano 2009. godine. Insinuacije da je zbog barijera onemogućen izvoz cigareta iz Srbije u Hrvatsku ne stoje i vi sada ovde možete da kupite sve brendove svih multinacionalnih kompanija koje posluju i u Srbiji", rekao je predsednik uprave TDR.

"Zato je pravo pitanje za njih zašto su odlučili da brendove, koje inače proizvode u Srbiji, plasiraju na hrvatsko tržište iz drugih zemalja", zaključio je Tomašković.

On je rekao novinarima da bi TDR kupovao duvan u Srbiji, ali da je glavna prepreka tome nedostatak državnih subvencija za njegovu proizvodnju, za razliku od Hrvatske gde ova kompanija kupuje 85 odsto potrebnih sirovina.

TDR iz Bosne i Hercegovine uvozi godišnje 500 tona duvana.

U TDR-u ocenjuju da su CEFTA sporazum i ukidanje carinskih i necarinskih barijera između zemalja članica sporazuma ublažili pad tržišta.

"TDR je vodeći proizvođač cigareta u Jugoistočnoj Evropi. Prošle godine smo uspeli da prodamo 12,5 milijardi komada cigareta i ostvarimo prihod od 231 milion evra. Iako su ove cifre velike, ipak smo ostvarili pad prihoda od 10 odsto", požalio se novinarima Tomašković.

Tomašković je rekao da rovinski proizvođač cigareta nema nameru da preuzima neku od kompanija za proizvodnju duvana u regionu, niti da gradi nove proizvodne pogone.

"Kapaciteti za proizvodnju više nisu problem nigde u regionu. Njih ima sasvim dovoljno, a glavna se borba vodi oko tržišta", ocenio je Tomašković i dodao da TDR ne namerava ni da preuzima neku kompaniju za maloprodaju ili distribuciju u regionu.

"Poseban problem za sve proizvođače cigareta je nagli porast ilegalnog tržišta tokom prošle godine", naglasio je Tomašković.

On kaže da su glavni uzrok ovome različita poreska opterećenja duvanskih proizvoda zemalja u regionu, kao i smanjena kupovna moć potrošača zbog svetske krize.

"Tako je ukupno poresko opterećenje paklice cigareta u Sloveniji i Hrvatskoj 1,9, odnosno 1,7 evra, a u Makedoniji i Bosni i Hercegovini 0,4 odnosno 0,7 evra. Zbog ovolike razlike u poreskom opterećenju velika je i razlika u ceni paklice, pa se iz BiH švercuju cigarete u Hrvatsku", rekao je predsednik uprave TDR i ocenio da se slično dešava sa Srbijom, u koju se švercuju duvanski proizvodi iz Makedonije i sa Kosova.

Tomašković kaže da je tokom 2009. godine zabeležen rast ilegalnog tržišta u čitavom regionu, a da prednjači Srbija, pa je tako broj legalno prodatih cigareta u Srbiji smanjen sa 20,7 na 18,5 milijardi komada tokom 2009, odnosno 11 odsto.

On kaže da su dva jedina leka oštrija granična kontrola, odnosno represivni aparat, i usklađivanje poreskih politika država regiona.

Zbog svega ovoga TDR traži prostor za rast na azijskom tržištu. Kompanija je potpisala ugovor sa iranskim monopolistom ITC (Iranska duvanska kompanija) o gradnji nove fabrike u kojoj će se proizvoditi 6,5 milijardi cigareta godišnje.

Završetak gradnje fabrike je planiran za jesen naredne godine, a ukupna vrednost investicije je oko 30 miliona evra. Ovime TDR planira ulazak na iransko tržište koje ima 75 miliona potrošača, odnosno regionalno koje ima 250 miliona.

Pedesetak novinara iz bivše Jugoslavije imalo je i šansu da prvi vide paklicu novog brenda cigareta rovinjskog proizvođača "ronhill unlimited".

Kompanija koja je prva u svetu uvela tzv. pillow pack sada prva uvodi i tzv. QR kod na paklici. Čitanjem ovog dvodimenzionalnog koda pomoću čitača na mobilnom telefonu, potrošači će moći da posete veb stranicu sa vestima iz regiona, kao i informacijama o mestima za izlaske i koncertima u većini gradova u svim državama bivše Jugoslavije.



(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image